CAMEERON

Prijetnja terorizma u Velikoj Britaniji i dalje je velika

31.12.2010 u 15:40

Bionic
Reading

Velikoj Britaniji i dalje prijeti ozbiljna opasnost od terorizma, a njezine policijske i sigurnosne službe rade 'danonoćno' kako bi spriječile napade, upozorio je u petak britanski premijer David Cameron

Prijetnja je 'jednako ozbiljna kao i dosad', rekao je Cameron u novogodišnjem obraćanju naciji, istaknuvši kako treba poduzeti veće napore u suzbijanju prijetnje terorizma iz krugova mladih britanskih muslimana.

'Već smo dugi niz godina svjesni prijetnje međunarodnog terorizma s kojom se suočavamo, ali nedavna uhićenja pokazuju da je ta prijetnja i dalje vrlo prisutna među nama', rekao je, govoreći o ovotjednom podizanju optužnice za terorizam protiv devet osoba.

Osumnjičeni su za planiranje napada na trgovačke centre i znamenitosti Londona, uključujući zgradu Burze i sjedište vlade. 'Naša policija, zajedno s kolegama uz sigurnosnih i obavještajnih agencija, radi danonoćno kako bi spriječili zavjere koje bi našem narodu i gospodarstvu nanijele veliku štetu', kazao je Cameron. No 'moramo se kao država zapitati kako dopuštamo radikalizaciju i trovanje uma nekih mladih britanskih muslimana koji potom razmatraju i katkad počine nezamislivo okrutna djela', dodao je.

'A u nalaženju odgovora mora nam pomoći golema većina britanskih muslimana kojima se takav ekstremizam gadi', istaknuo je britanski premijer.