Svijet PRAG-BRATISLAVA-VARŠAVA

Hladnoća i štednja 'pojele' dočeke na trgovima

Oštra zima i mrazovi koji noću spuštaju temperaturu na više od 20 stupnjeva ispod ništice i proklamirana štednja zbog krize u Europi desetkovali su dočeke Nove godine 2011. na otvorenom u češkim, slovačkim i poljskim gradovima

Manji gradovi su odustali od organizacije dočeka ili organiziraju skromne dočeke, ali veliki, s trima prijestolnicama na čelu - Pragom, Bratislavom i Varšavom - ipak su odlučili ne razočarati turiste.

U Pragu se tradicionalno glavni program priređuje u starom gradskom središtu s nastupima domaćih glazbenih zvijezda. Policija očekuje da će noć biti relativno mirna i na ulice u središtu izvodi oko 200 policajaca uglavnom zbog pripitih ili odvažnih turista i Pražana koji bi Novu dočekali skokom u ledenu Vltavu.

Susjedna Bratislava i ove godine želi održati imidž srednjoeuropske prijestolnice pa je zabava već počela utrkom po bratislavskim mostovima, a predvečer proslava počinje koncertima i velikom diskotekom na otvorenom. Bratislava će i ove godine iskoristiti široki Dunav kao kulisu fantastičnog vatrometa koji će trajati 10 minuta.

U Poljskoj, organizatori najmasovnijih i najluđih dočeka u velikim gradovima su poljske televizije, uključivo i nacionalnu televiziju TVP koja se financira od pretplate. One ove godine oštro konkuriraju jedna drugoj, ne štedeći na troškovima za najveće domaće zvijezde, ali i strane sastave.

Varšava je odlučila da u Novu 2011. zakorači u europskom duhu, pošto zemlja u drugoj polovici godine predsjeda Europskom unijom, a u ponoć će na mamutski podij u središtu grada doći i predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek, koji će Poljacima čestitati Novu godinu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još