ANGELA MERKEL

'Njemačkoj trebaju Europa i euro'

31.12.2010 u 09:55

Bionic
Reading

Njemačkoj trebaju Europa i euro koji je temelj našeg uspjeha, rekla je kancelarka Angela Merkel u svojoj novogodišnjoj čestitki u petak, no čini se da Nijemci imaju sve manje povjerenja u tu valutu

'Europa se ovih mjeseci našla na velikoj kušnji. Moramo ojačati euro. Nije riječ samo o našem novcu. Euro je više od valute', rekla je Merkel u televizijskoj poruci čiji je tekst objavljen unaprijed.

'Mi, Europejci, ujedinili smo se za svoje dobro. Ujedinjena Europa je jamstvo našeg mira i naše slobode. Euro je temelj našeg uspjeha', rekla je kancelarka.

'Njemačkoj trebaju Europa i zajednička valuta. Za našu dobrobit i da bismo izvršili naše zadaće na svjetskoj razini', dodala je.

Njemačka javnost se duboko podijelila oko eura, osobito nakon programa financijskog oporavka Grčke i Irske, za koje Njemačka izdvaja najviše novca.

Po anketi koju je dnevnik Bild objavio u ponedjeljak, 51 posto Nijemaca nije zadovoljno eurom, a 44 posto je zadovoljno. Po istoj anketi, 49 posto Nijemaca želi povratak njemačke marke, a 41 posto je protiv.