Svijet THACI:

Izvješće o trgovini organima sprječava dijalog Priština-Beograd

Kosovski premijer Hashim Thaci je izjavio u četvrtak da bi izvješće dužnosnika Vijeća Europe Dicka Martyja, koje uključuje i trgovinu organima, moglo otežati skore pregovore između Kosova i Srbije

'To je napad Dicka Martyja na dijalog Kosovo-Srbija', rekao je Thaci u intervjuu francuskoj novinskoj agenciji France Presse. On je to izvješće nazvao rasističkim i usporedio ga s Goebbelsovom propagandom.

Thaci je rekao da je to izvješće predano u trenutku kad bi Priština i Beograd trebali početi 'zatvarati tamno poglavlje i otvoriti poglavlje budućnosti između dviju zemalja i nacija'. On je precizirao da je spreman sudjelovati u pregovorima sa Srbijom. 'Izrazio sam spremnost na susret sa srpskim premijerom Borisom Tadićem', rekao je on i dodao da bi taj dijalog mogao 'zaključiti stoljetni sukob Albanaca i Srba'.

Prema izvješću Vijeća Europe Thaci i drugi zapovjednici albanske gerile Oslobodilačke vojske Kosova bili su upleteni u trgovinu organima tijekom i nakon sukoba sa Srbijom (1998.-1999.)

Kosovo je jednostrano proglasilo neovisnost od Srbije u veljači 2008. Kosovo su priznale 72 zemlje, među kojima SAD i 22 od 27 članica Europske unije unatoč protivljenju Beograda koji ga smatra svojoj južnom pokrajinom.

Beograd i Priština su pristali na pregovore pod pokroviteljstvom EU kako bi se riješila pitanja povezna s proglašenjem nezavisnosti, ali nije određen datum početka pregovora.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još