VATIKAN I PROPISI EU-A

Papa protiv pranja novca

30.12.2010 u 15:34

Bionic
Reading

U Vatikanu je danas predstavljen 'motu proprio' pape Benedikta XVI kojim se vatikanska financijska ustanova Institut za vjerska djela (Instituto Opere Religiose – IOR) prilagođuje propisima Europske unije, kako bi mogao djelovati kao redovita banka

Tim se dokumentom osniva tijelo zaduženo za financijska izvješća, koje će jamčiti transparentnost i nadzor nad svim unutarnjim i vanjskim operacijama. Ta je financijska ustanova – čije je preustrojstvo želio sam Papa – tim dokumentom i službeno prihvatila propise Europske unije, koja nastoji spriječiti pranje novca.

To je jedan od uvjeta da bi mogla biti postavljena na bijelu listu ozbiljnih svjetskih banaka i obavljati redovito sve bankarske operacije. Sve se državne financijske ustanove moraju do kraja godine prilagoditi propisima EU-a jer u protivnom neće smjeti više izdavati novce ni poštanske marke.

Vatikan, kao država, ima svoje poštanske marke i svoj novac, premda samo u kovanicama, što je posebno cijenjeno među numizmatičarima. Taj je pothvat, dakle, bio neophodno potreban ne samo za vatikansku financijsku ustanovu, nego i za vatikansku državu.

Na taj će se način spriječiti i brojna pogrešna tumačenja nekih financijskih pothvata Svete Stolice. Često se, naime, tu vatikansku financijsku ustanovu svrstavalo među one koje se na tajni način bave i pranjem novca.

Shodno tomu, Državno tajništvo Svete Stolice obavijestilo je da su donesena četiri nova zakona, i to: zakon o prevenciji i borbi protiv pranja novca koji bi imao izvorište u kriminalnim aktivnostima ili u financiranju terorizma, zakon o prijevari i falsificiranju novca u eurima, zakon o valuti te zakon o vlasničkim pravima grafičkog rješenja valute.

Mjere stupaju na snagu u travnju 2011. Glasnogovornik Svete Stolice, Federico Lombardi, kazao je da Papine odluke govore o transparentnosti, poštenju i odgovornosti crkvenih dužnosnika.

Iako je pismo načelne prirode, Papa Benedikt XVI se odlučio na njegovo objavljivanje i zbog sumnji da su se vatikanski dužnosnici bavili pranjem novca.

Vatikan se od rujna nalazi pod istragom rimskih vlasti, što je dovelo do blokade 30,23 milijuna dolara tzv. vatikanske banke.
Benedikt XVI će, kako se spekulira, obećati suradnju katoličkih institucija kako bi se poštivala europska pravila koja brane pranje novca.

Osim toga, Papa će, kako se očekuje, stvoriti novi financijski autoritet koji će se baviti i kvalitetnim informiranjem financijskog poslovanja Svete Stolice.

Predsjednik Instituta za vjerska djela (IOR) Ettore Gotti Tedeschi optužen je da je prao crkveni novac i da nije davao potrebne informacije talijanskim i europskim financijskim institucijama. Nejasno je kako stvari stoje s tim bankarom i Vatikan se o tome nije izjasnio.