PARLAMENT POTVRDIO CRNOGORSKU VLADU

Lukšić hita prema Europskoj uniji

29.12.2010 u 21:03

Bionic
Reading

Crnogorski parlament izabrao je u srijedu Igora Lukšića za novog predsjednika crnogorske vlade

Nakon ostavke dosadašnjeg premijera Mila Đukanovića crnogorski predsjednik Filip Vujanović je, uz konzultaciju s čelnicima parlamentarnih stranaka, parlamentu za mandatara predložio kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) Igora Lukšića.

Nakon dvodnevne rasprave o programu mandatara i sustavu njegova ureda zastupnici su većinom glasova vladajuće koalicije - DPS-a, SDP-a, Hrvatske građanske inicijative (HGI), Bošnjačke stranke (BS) i albanskih stranaka, dali povjerenje vladi novoga premijera Igora Lukšića.


U novoj crnogorskoj vladi neće biti dosadašnjeg potpredsjednika Svetozara Marovića, koji je podnio ostavku, kao ni šest prijašnjih ministara. Međutim, u glavnim resorima nije bilo personalnih promjena. Tako će ministarstvo vanjskih poslova i dalje voditi Milan Roćen, ministarstvo unutarnjih poslova i javne uprave Ivan Braković, a ministarstvo obrane Boro Vučinić.

Lukšić je u inauguracijskom govoru rekao da će nova vlada biti posvećena ispunjavanju uvjeta za nastavak europskih integracija i provedbi reformi. On je ocijenio da je potrebna određena promjena vrijednosti, jer je neodrživo da se većina punoljetnih građana koristi davanjima iz proračuna.

Predstavnici vladajuće koalicije su ocijenili da program novog premijera na kvalitetan način određuje prioritete i potrebe Crne Gore, a zastupnici oporbenih stranaka kritizirali su program i sustav nove vlade te ga nisu poduprli.