NOVA KOALICIJA?

BiH stranke pozivaju SDP i SDA na dogovor

29.12.2010 u 15:35

Bionic
Reading

Predstavnici šest političkih stranaka u BiH u srijedu su, na sastanku u Sarajevu, odlučili pokušati uspostaviti vladajuću većinu na državnoj razini, a pozvali su i Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP) i Stranku demokratske akcije (SDA) da se priključe toj većini

'Zaključili smo da razgovori nemaju alternativu i odlučili smo pozvati SDP i SDA da nam se pridruže na novom sastanku 10. siječnja', izjavio je novinarima predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka na kojemu su bili i vođe HDZ-a 1990, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Srpske demokratske stranke (SDS), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Stranke za BiH (SBiH), stranaka s izraženijim nacionalnim hrvatskim, srpskim i bošnjačkim profilom, od kojih su srpske i hrvatske stranke dobile većinu glasova srpskih odnosno hrvatskih birača na parlamentarnim izborima 3. listopada.

Njihov sastanak je reakcija na uspostavu koalicijskog bloka SDP-a BiH, Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava i Narodne stranke 'Radom za boljitak', koji nastoji uspostaviti vlast i u Federaciji BiH i na državnoj razini.

Čović je objasnio kako se šest stranaka načelno složilo o prioritetima za novu vlast, dodavši kako je riječ o reformi ustava, izbornog zakona, europskom putu te rješavanju gospodarskih i socijalnih pitanja u zemlji.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić kazao je kako vjeruje da je BiH nakon tog sastanka korak bliže uspostavi parlamentarne većine koja će upravljati zemljom u iduće četiri godine. 'Očekujem da ćemo 10. siječnja u širem krugu dovršiti uspostavu parlamentarne većine', kazao je Ljubić. Dodao je kako šest stranaka već sada ima parlamentarnu većinu za uspostavu vlasti na državnoj razini, no žele da im se priključe i druge stranke, poput SDP-a i SDA jer su potrebni veliki napori za provedbu reformi u zemlji.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je kako će se za parlamentarnom većinom i dalje tragati, no ustvrdio je kako šest stranaka sada ima sigurna 24 od 42 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Ponovio je kako stranke iz Republike Srpske žele da za predsjedatelja ministarskog vijeća BiH bude izabran Hrvat iz jednog od dvaju HDZ-a.

'Ako SDP i SDA imaju neki svoj put, mi nemamo ništa protiv, no naših šest stranaka ima većinu i za izbor vodstva parlamenta BiH i ministarskog vijeća', izjavio je Dodik. Kazao je kako je, unatoč neslaganjima, pripravan na nove razgovore sa SDP-om, no ocijenio je kako to ne može pridonijeti nekim posebnim rezultatima. 'Već sada znam da se sa SDP-om nemoguće dogovoriti zbog njihove arogancije', ustvrdio je Dodik.

Unatoč izjavama čelnika hrvatskih i srpskih stranaka, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić i potpredsjednik SBiH Beriz Belkić naznačili su kako još nisu dali nikakva jamstva da će u parlamentu poduprijeti koaliciju koju bi predvodili Čović i Dodik. Kazali su kako im je stalo prije svega da BiH dobije učinkovitu vlast, no istaknuli su kako je temeljna odgovornost za to na SDP-u i SNSD-u kao dvjema strankama koje su dobile najviše mandata u državnom parlamentu.

S tom se ocjenom slaže i predsjednik SDA Sulejman Tihić, iako je ta stranka već postigla koalicijski sporazum sa SDP-om te Hrvatskom strankom prava (HSP) i Narodnom strankom 'Radom za boljitak' (NSRzB).

'Presudna odgovornost je na SDP-u i SNSD-u i ova će kriza biti prevladana kako je to jedino realno moguće', kazao je Tihić na odvojenoj konferenciji za novinstvo.

Također je dodao kako 'nije mudro' pokušati utemeljiti vlast u BiH bez dvaju HDZ-a te da stoga treba učiniti sve ne bi li ih se pridobilo za partnere.