MITO I KORUPCIJA

Ina u političko-medijskom skandalu u BiH

29.12.2010 u 15:30

Bionic
Reading

Bosnu i Hercegovinu potresa političko-medijski skandal u središtu kojeg su se našli urednik i voditelj najgledanije političko-informativne emisije u Federaciji Bakir Hadžiomerović i medijski mogul Republike Srpske Željko Kopanja, ali i hrvatska naftna kompanija Ina

Bakira Hadžiomerovića su mediji u Republici Srpskoj prokazali kao reketara koji je uzeo novac od Ine kako ih više ne bi u svojoj emisiji 60 minuta koja ide na Federalnoj televiziji prozivao oko poslovanja u Bosni i Hercegovini i preuzimanja Energopetrola. Tekst koji je potkrijepljen kopijom dokumenta tj. faksa u kojem direktor Interine Franjo Božić obavještava tadašnjeg predsjednika uprave Ine Tomislava Dragičevića da je potrošio 30 tisuća eura na mito je djelo Denisa Kuljiša

Najpopularniji novinar u BiH Bakir Hadžiomerović u izjavi za tportal tvrdi da mu priču po kojoj je primio mito od 30 tisuća eura od Interine, Inine tvrtke kćeri, smješta mafijaški konglomerat iz Republike Srpske predvođen tamošnjim vlasnikom svih medija Željkom Kopanjom.

'Riječ je o blitzkriegu, o hajci za jednokratnu upotrebu i pokušaju da me diskreditiraju', kaže novinar.

Ina će ispitati slučaj

Hrvatska naftna kompanija Ina na naš upit o mogućoj umiješanosti u navodni slučaj podmićivanja novinara Bakira Hadžiomerovića nam je odgovorila putem Sektora za korporativne komunikacije navodeći da će 'detaljno ispitati sve takve navode obzirom da se apsolutno ne radi o poslovnoj praksi kompanije'.

Hadžiomerović u svom televizijskom magazinu 60 minuta ne štedi nikoga pa je s godinama stekao mnogo neprijatelja, od Milorada Dodika do vehabita i hercegovačkih političkih i vjerskih moćnika.

Hadžiomerović ističe da je upravo razgovarao sa svojim odvjetnikom Nikicom Gržićem te je najavio tužbu za klevetu protiv svih medija koji su objavili informaciju da je primio mito.

'Problem je taj što oni nemaju problema s financijama', kaže Hadžiomerović. Platit će kaznu i nastaviti po svom. Pod 'oni' Hadžiomerović vidi medije u vlasništvu Željka Kopanje koji se, kako on to vidi, nalaze u službi Milorada Dodika, najmoćnijeg političara i čovjeka kojega se o svemu pita u Republici Srpskoj. Hadžiomerović kaže da mu je degutantno uopće govoriti o tome.

'Mi se s njima 'kokamo' godinama. Dodik je protiv mene podnio 16 tužbi i samo u tri je dosada donesena presuda i u sve tri u moju korist. To je zato što smo argumentirano dokazali da se radi o kriminalcu', objašnjava Hadžiomerović. Kako nam je dalje naveo, posljednje emisije 60 minuta bile su o Željku Kopanji, vlasniku svih medija u Republici Srpskoj, u kojima su ukazivali na malverzacije u njima. 'Zbog toga je na mene poslao Kuljiša koji je tamo zaposlen', kaže novinar Hadžiomerović.

Željko Kopanja

Kaže da su u 60 minuta bili vrlo kritični prema toj privatizaciji. 'Od 2007. godine do prije šest mjeseci objavili smo tri priče o tome kako nije ispoštovan ugovor o privatizaciji Energopetrola nakon preuzimanja od konzorcija Ina-MOL', objašnjava novinar. Pri tome su, kaže, već i Ina i prozvani Franjo Božić u sarajevskim novinama demantirali da se radi o nebulozi i falsifikatu.

Hadžiomerović je podsjetio da ovo nije prvi put da se našao na udaru medija iz drugog entiteta. 'Pisali su da sam uzimao i mito od HT Eroneta. SIPA (Državna agencija za istrage i zaštitu) je istražila slučaj i na kraju su zaključili da nema nikakvih dokaza, da nema osnove. To Kopanjini mediji nisu objavili', objašnjava Hadžiomerović.

Kaže da tada nije imao koga tužiti jer su kao izvor spominjani neimenovani mali dioničari. 'Sada ću ih tužiti sve, i Kopanju i Kuljiša i medije pod Kopanjinom kontrolom, Nezavisne novine, Glas Srpske i Radioteleviziju Republike Srpske', poručio je prozvani novinar.

Odvjetnik Gržić je, kaže, već podnio zahtjev za demantijem, a bez obzira na to ide tužba.

'Riječ je o klasičnoj mafijaškoj namještaljci', zaključio je na kraju Hadžiomerović.