DNEVNI AVAZ

Pusić ustala protiv marginalizacije Hrvata u BiH

29.12.2010 u 14:36

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Vesna Pusić upozorila je da je položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini postao neodrživ te je pozvala da prestane njihovo marginaliziranje jer ih se tako samo gura u separatizam

U intervjuu koji je u srijedu objavio Dnevni avaz Pusić je kazala kako, za razliku od Srba i Bošnjaka, Hrvati u BiH nemaju nikakve komparativne prednosti na kojima bi temeljili svoj utjecaj jer niti imaju strukturu kakva je Republika Srpska niti brojnost kao Bošnjaci.

'Moje mišljenje je da to nije u interesu BiH i ikoga tko želi da ta država postane uspješan projekt', kazala je Pusić i dodala da nije problem izigrati Hrvate, no na taj se način sigurno ne može graditi država kakva je BiH.

Kazala je da se i razmišljanja o trećem entitetu među Hrvatima mogu objasniti njihovim osjećajem da su neprekidno marginalizirani i nadglasavani. Upravo stoga, ocjenjuje Pusić, moguća je uspostava trećeg entiteta i to aktivnim sudjelovanjem svih triju naroda ili kao rezultat određena procesa.

Ako bi pak takav projekt bio rezultat destrukcije, onda je ipak bolji 'težak, ali stabilan status quo', drži Pusić.

'Imate li uopće ikakvu drugu opciju ako jedan korpus nema stvaran temelj za svoj utjecaj?', pitala je Pusić, istaknuvši kako sve tri 'grupacije' u BiH moraju biti ravnopravno zastupljene u državi, a to je opet prvi korak koji može pridonijeti uspostavi građanske države.

'Zasad postoje nacionalne grupacije i to je realno. Ono što otežava mogućnost rješenja jest da se ta realnost sada ignorira i da kažemo da ona ništa ne valja', izjavila je Pusić.

'Svako marginaliziranje Hrvata sigurno puše u jedra različitim vrstama separatizma', upozorila je Pusić.