EREKAT DEMANTIRAO

Palestinci ipak neće tražiti priznanje od UN-a

29.12.2010 u 14:30

Bionic
Reading

Visoki palestinski dužnosnik opovrgnuo je u srijedu da će Palestinci početkom siječnja zatražiti od Vijeća sigurnosti UN-a da prizna neovisnu palestinsku državu

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat rekao je da su novinari krivo prenijeli njegovu izjavu u Jerihonu, gradu na Zapadnoj obali, da Palestinci planiraju Vijeću sigurnosti podnijeti prijedlog rezolucije o priznanju palestinske države početkom siječnja iduće godine.

Palestinci će podnijeti prijedlog rezolucije, ali o prekidu gradnje židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, objasnio je Erekat.

'Odlučno demantiram ono što su objavili (palestinski i izraelski mediji) da ćemo od Vijeća sigurnosti zatražiti priznanje palestinske države', istaknuo je Erekat.

Otkako su propali kratkotrajni izravni pregovori s desničarskom izraelskom vladom premijera Benjamina Netanyahua 2. listopada, mjesec dana pošto su pokrenuti u Washingtonu, Palestinci su nekoliko puta upozoravali da će prijeći na 'druge diplomatske opcije' izravnim pregovorima ako Izrael ne prihvati njihov uvjet za potpuno zamrzavanje gradnje židovskih naselja i tako omogući obnovu izravnih pregovora.

Ove su godine Palestinu u granicama iz 1967. priznale tri južnoameričke države - Brazil, Argentina i Bolivija.