Svijet TERORISTIČKO UBOJSTVO

Dva člana ETA-e osuđena na po 515 godina zatvora

Dva člana baskijske oružane organizacije ETA-e osuđena su na po 515 godina zatvora za eksploziju kombija-bombe u svibnju 2008. u kojoj je poginuo jedan španjolski redarstvenik, doznaje se u utorak od sudskih izvora

Dvojica optuženika Arkaitz Goikoetxea Basabe i Aitor Cotano Sinde su priznali krivnju za terorističko ubojstvo, po presudi vrhovnog suda, najvišega španjolskog kaznenog tijela. U praksi su zatvorske kazne za terorizam u Španjolskoj ograničene na 40 godina.

Treći član ETA-e Inigo Gutierret osuđen je u istoj aferi na osam godina zatvora za suradnju s terorističkom organizacijom.

Specijalni vod ETA-e je 14. svibnja 2008. izazvao eksploziju kombija-bombe usred noći ispred vojarne civilne garde kad je poginuo jedan agent, a četiri su osobe ranjene. Tom eksplozijom organizacija je pokušala ugroziti ljude i nanijeti materijalnu štetu u vojarni u kojoj je boravilo 29 ljudi, procijenio je vrhovni sud. Europska unija smatra ETA-u terorističkom organizacijom i drži ju odgovornom za smrt 829 ljudi u više od 40 godina nasilne borbe za neovisnost Baskije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još