Svijet BIH

Dvojica hrvatskih državljana optužena za ratne zločine

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je u utorak kako je podignulo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana koji se po različitim osnovama terete da su počinili ratne zločine tijekom sukoba u BiH

Optužnice su podignute protiv Pere Vincetića, ratnog zapovjednika bojne vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koja je bila smještena u Orašju, te protiv Marijana Kozine, bivšeg pripadnika posebne postrojbe HVO-a 'Vitezovi' iz Viteza.

Kako se objašnjava u priopćenju Tužiteljstva BiH, Vincetić je optužen za mučenje i ubojstva civila na području Orašja od svibnja 1992. do lipnja 1993.

Također se navodi kako je Vincetić osobno sudjelovao u brutalnu mučenju i usmrćivanju više civila srpske nacionalnosti. Nekima od žrtava su bušene uši, odsijecani prsti te su mučeni strujom, premlaćivani i ponižavani.

U optužnici se navodi da je Vincetić izravno nadzirao zatočeničke objekte i da je znao ili je mogao znati za svakodnevna zlostavljanja, a ništa nije učinio da to spriječi i kazni počinitelje. On je, kako se navodi, pomagao da pripadnici drugih postrojba HVO-a odvode zatvorenike na kopanje rovova, gdje su neki poginuli.

Za Marijana Kozinu stoji kako je zajedno s još dvojicom pripadnika HVO-a ubio pet članova bošnjačke obitelji iz Viteza kako bi se domogao njihova stana u tom gradu.

Po podatcima Tužiteljstva BiH, Kozina ima prebivalište u Grubišnu Polju u Hrvatskoj, a Vincetić je u bijegu te je do sada mijenjao identitet koristeći se imenima Victor Demarco i Marco Vidović.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još