OBALA BJELOKOSTI

Trojica afričkih vođa počela mirovnu misiju

28.12.2010 u 16:51

Bionic
Reading

S mandatom Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) trojno izaslanstvo počelo je u utorak u Obali Bjelokosti razgovore s predsjednikom Laurentom Gbagbom kako bi ga nagovorilo da prizna izborni poraz i preda vlast pobjedniku predsjedničkih izbora Alassaneu Ouattari, javile su agencije

Prije razgovora s Gbagbom predsjednik Benina Boni Yayi, Sijera Leonea Ernest Koroma i Zelenortskog Otočja Pedro Pries susreli su se sa zapovjednikom UN-ovih snaga u Obali Bjelokosti (9000 vojnika), a zatim ih očekuje sastanak s Ouattarom u nadi da će diplomatski prevladati krizu, javlja agencija AFP.


Osim ECOWAS-a Ouattarinu pobjedu priznaje međunarodna zajednica, a Europska unija i Sjedinjene Američke Države nametnule su sankcije Gbagbou i njemu bliskim ljudima kako bi ga natjerale da se odrekne vlasti na kojoj se održava vojskom te su izbili i poslijeizborni sukobi u kojima su poginule 173 osobe.

Bude li Gbagbo ustrajao u ostanku na vlasti, ECOWAS će poduzeti 'druge mjere, uključivo i uporabu legitimne sile, kako bi osigurao da se poštuju ciljevi naroda Obale Bjelokosti', zaprijetila je ranije ta organizacija, podsjeća agencija dpa.

Gbagbo je odbacio međunarodni pritisak te je u intervjuu za francuski dnevnik Le Figaro rekao kako se ne boji, a afričke čelnike upozorio je da u njegovoj zemlji borave milijuni zapadnoafričkih useljenika koji bi mogli biti uvučeni u sukob.

Ouattara pokušava uspostaviti alternativnu vladu sa sjedištem u hotelu Golf u Abidjanu, koji je pod zaštitom UN-a, međutim instrumente moći u svojim rukama drži Gbagbo.

Predsjednički izbori 28. studenoga trebali su zaliječiti rane nastale podjelom Obale Bjelokosti od neuspjela državnog udara 2002. i građanskog rata. Otada je zemlja podijeljena na uglavnom muslimanski sjever s potporom Ouattari i na kršćanski jug kojim vlada Gbagbo.

Izbori su samo produbili tu podjelu i 14.000 stanovnika izbjeglo je u strahu od novoga građanskog rata.