TUŽBA I PROTUTUŽBA

Josipovića i Tadića više ništa razdvojiti neće

28.12.2010 u 15:15

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović smatra da odgovor koji je Hrvatska poslala Međunarodnom sudu u Haagu na srbijansku tužbu za genocid neće naštetiti odnosima između njega i predsjednika Srbije Borisa Tadića, kao ni odnosima Hrvatske i Srbije koji su u posljednje vrijeme u uzlaznoj putanji

'Odnosi Hrvatske i Srbije su u osjetnom usponu, na dobro i Hrvatske i Srbije i naroda i hrvatskog i srpskog', kaže predsjednik Ivo Josipović. Hrvatska je zadnjeg dana roka, 20. prosinca, odgovorila Međunarodnom sudu u Haagu po srpskoj tužbi za genocid, a u medijima se provlačila informacija da je sve napravljeno u tajnosti. Čak je i Milorad Pupovac izjavio za beogradske Novosti da ga brine ovaj korak Hrvatske 'jer može ponovo oživjeti nepovjerenje u odnosima Zagreba i Beograda.

Predsjednik kaže da je odgovor na protutužbu dio normalnih procesa koji traju. 'Zapravo se nije dogodilo ništa posebno. Postupak ide dalje', rekao je predsjednik Josipović. Hrvatska je morala odgovoriti na zahtjev suda u Haagu po srbijanskoj tužbi kao što to na svakom sudu radi strana koja je tužena. Da to nismo napravili, oslabili bismo svoju pregovaračku poziciju i u nekim eventualnim pregovorima o izvansudskoj nagodbi o kojoj se često u posljednje vrijeme govori.

Na potezu je Srbija

Sada je na redu Srbija. Ona do 4. studenoga 2011. godine treba Međunarodnom sudu u Haagu podnijeti pisani odgovor na hrvatski odgovor. Rasprava o meritumu se očekuje tek 2013. godine, i to o nadležnosti suda u Haagu o ovoj tužbi. Hrvatska je tužbu za genocid protiv Srbije podnijela 1999. godine (Vlada Ivice Račana revidirala ju je već 2000. godine), a sud se po pitanju tužbe proglasio nadležnim u studenome 2008. godine. Sa srbijanske strane često se čuje spremnost da se tužbe povuku, a o tome s hrvatske strane govori otvoreno tek predsjednik Ivo Josipović, dok se od premijerke Jadranke Kosor nije mogla čuti spremnost za postavljanje takvog pitanja.

'Više puta je rečeno i to je moje stanovište kako tužba stoji i postoji dokle postoje razlozi zbog kojih je podnesena. Na vladama je Hrvatske i Srbije da ocijene da li i kad postoje uvjeti za eventualno povlačenje ili za nastavak spora. To je stvar vlada i ja, eto, u to ne ulazim, nego ističem koji su razlozi podnošenja tužbe i koji bi bili mogući razlozi za odustajanje, odnosno za neki dogovor izvan suda', izjavio je predsjednik Josipović u utorak odgovarajući na pitanje tportala. Povlačenje tužbi želio bi i Milorad Pupovac, politički predstavnik hrvatskih Srba. On smatra da bi o tome državni vrhovi dviju zemalja morali razgovarati što prije. Prva prilika za to mogao bi biti posjet premijerke Kosor Beogradu, koji je načelno dogovoren za početak godine.