KRIMINALNE AKTIVNOSTI

'Prijateljski savjeti' bivšeg austrijskog ministra

28.12.2010 u 12:50

Bionic
Reading

U austrijskim medijima je istraga oko kriminalnih aktivnosti bivšeg ministra financija Karl-Heinza Grassera pomalo u drugom planu u odnosu na aferu Hypo, no prošli tjedan se bečki ljevičarski tjednik Falter potrudio vratiti Grassera u središte pažnje austrijske javnosti. Falter je objavio tajne policijske protokole prisluškivanja Grassera i njegovog prijatelja i vjenčanog kuma Waltera Meischbergera, koje se sumnjiči da su zajedno namještali prodaju državnih stanova i tako pokupili masnu proviziju

Podsjećamo, tzv. afera Buwog je eksplodirala nakon što je otkriveno da pedesetak tisuća državnih stanova nije prodano onima s najboljom ponudom, nego firmi čiji je glavni lobist bio vjenčani kum tadašnjeg ministra financija Grassera. Grasser je pak bio najveća ministarska zvijezda u konzervativnim vladama Wolfganga Schüssela, dakle u periodu od 2000. do 2007. godine, a njegov transfer iz Haiderove tada posvađane Slobodarske stranke u konzervativnu Narodnu stranku smatra se jednim od aduta s kojima je Schüssel osvojio drugi premijerski mandat.

U telefonskim razgovorima između Grassera i njegovog vjenčanog kuma se vidi da je bivši ministar financija savjetovao Meischbergera što i kako govoriti na ispitivanju u policiji. U javnosti je pak Grasser, koji je u međuvremenu i službeno osumnjičen, tvrdio da on nije imao veze s prodajom državnih stanova, dok sada njegov odvjetnik neuvjerljivo tvrdi da bivši ministar financija nije govorio svojem kumu Meischbergeru što smije reći policiji, a s ciljem da zaštiti sebe, nego je riječ o 'prijateljskom savjetu'. Još lošije za Grassera govori činjenica da je u vrijeme dok je podučavao Meischbergera što reći policiji u medijima tvrdio da ga je kum razočarao te da više nisu ni u kakvim odnosima. Građevinski koncern Porr, koji se na kraju domogao državnih stanova, Meischbergeru je isplatio 800 tisuća eura honorara, za koje se sumnja da su, barem dijelom, bili upućeni i Grasseru.

Zanimljivo je i kako se Falter dokopao policijskih transkripta prisluškivanja Grassera. Naime, zastupnica Zelenih u austrijskom parlamentu Gabriela Moser zatražila je transkripte na uvid te su oni onda uvršteni kao dokazni materijal u tri različita parlamentarna spisa. Jedan od njih je očito došao u ruke redakcije Faltera, koja nije oklijevala objaviti sve na internetskoj stranici časopisa. Kako stvari sada stoje, slijedi optužnica za nekad omiljenog ministra, koji se očito svim snagama pokušava iskopati iz afere Buwog, pa i utjecanjem na svjedoke, ali se samo još više zakopava.