DRŽAVNI UDAR IZNUTRA

Hugu Chavezu potpuna kontrola vlasti

27.12.2010 u 20:32

Bionic
Reading

Predsjedniku Venecuele Hugu Chavezu dana je veća vlast nego ona koju je dobio na izborima i koju osigurava ustav zemlje

Od parlamentarnih izbora 26. rujna, kada je njegova socijalistička stranka izgubila kvalificiranu većinu, pokušavalo se osigurati da opozicija ne blokira odluke vladajućih. Zbog toga se, uz izgovor da je zemlja devastirana poplavama, požurilo izglasavanje odluke da se predsjednik može poslužiti dekretima. To ne bi mogli učiniti u novom sazivu parlamenta, koji počinje s radom 5. siječnja, jer bi opozicija sa svojih 67 zastupnika lako onemogućila izglasavanje takve odluke.

Zbog toga je, kako smo već izvijestili, 18. prosinca donesen izvanredan zakon kojim se predsjednika ovlašćuje da vlada dekretima do lipnja 2012. To je četvrti put da Hugo Chavez dobiva ovlasti diktatora od 1999, ali je ovo prilika koju će, kako se čini, maksimalno iskoristiti.

U jedanaest godina vlasti i povremenih diktatura, Chavez je donio 178 dekreta, a u ovih je tjedan dana već donio 20, i to žestoko smanjujući građanska prava i slobodu informiranja.

Chavez ovoga puta ide prema potpunoj kontroli bankarskog sustava, dominaciji u medijima i gušenju opozicije. 'Sve to nas vodi bliže nasilju', kaže oporbena zastupnica María Corina Machado iz Stola za demokratsko jedinstvo. Predsjednik je počeo zabranama u financiranju nevladinih organizacija, a idući će mu korak, upozoravaju iz opozicije, biti reforma zakona o političkim strankama da bi neke mogao blokirati ili čak zabraniti.

Misli se tu najprije na pokušaj vladajuće stranke da kazni prebjege ili disidente. Opozicija tvrdi da se u Venezueli provodi 'apsolutistički sistem' i da je potrebno 'odbiti državni udar države'. Chavez je, za svaki slučaj, imenovao većinu sudaca vrhovnoga suda (sebi sklonima) koji moraju donijeti pravorijek o tomu jesu li nove mjere u duhu ustava.