Svijet MANJE NEGO LANI

U 2010. ubijeno 105 novinara

Najmanje je 105 novinara ubijeno dok su obavljali svoj posao u 33 države 2010. i ta je brojka manja nego u 2009, objavila je Press Emblem Campaign (PEC), neovisna, nevladina i neprofitna udruga sa sjedištem u Ženevi

Godina 2010. bila je nešto manje mračna nego 2009. kada su ubijena 122 novinara, a za tako veliku brojku odgovorni su počinitelji pokolja na Filipinima koji su, osim izbornih kandidata, ubili i velik broj novinara.

Međutim 2010. više je žrtava nego u 2008. kad je ubijen 91 novinar.

'Međunarodna zajednica još nije našla način na koji stati na kraj toj pojavi', rekao je glavni tajnik PEC-a Blaise Lempen u priopćenju te izrazio žaljenje što još nema 'djelotvorna mehanizma za brzu istragu i progon počinitelja tih napada'.

Dva najopasnija mjesta na svijetu za novinarsko zvanje u 2010. bili su Meksiko sa 14 novinara ubijenih u vezi sa sukobima između vlasti i kartela droge, te Pakistan s 14 ubijenih novinara, uglavnom na granici s Afganistanom.

Na trećem je mjestu Honduras s devet ubijenih novinara, a slijede Irak sa sedam, Filipini sa šest, Rusija s pet i Kolumbija s četiri ubijena novinara.

PEC osuđuje i smrt 'turskog novinara kojega su ubile izraelske snage sigurnosti u međunarodnim vodama na putu prema Gazi'.

U pet godina najmanje je 529 novinara platilo životom svoje zvanje, napominje PEC te dodaje da je Irak najopasnija država s ukupno 127 ubijenih novinara.

Iza Iraka su Filipini, Meksiko i Pakistan gdje se u pet godina dogodilo najviše ubojstava novinara u svijetu.

Udrugu Press Emblem Campaign osnovala je skupina novinara iz nekoliko zemalja 2004. kao reakciju na rat u Iraku s nizom ubojstava i otmica novinara te općenito na porast broja novinara koji zbog svog posla bivaju ubijeni, napadnuti, zlostavljani i onemogućivani u svome poslu.

PEC ne pregovara o plaćama novinara s poslodavcima i izdavačima niti brani slobodu mišljenja kao što to čine Reporteri bez granica, već se bori za donošenje nove međunarodne konvencije radi jačanja pravne zaštite i sigurnosti novinara u područjima sukoba i nemira te novinara koji obavljaju opasne zadatke.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još