Svijet MITING 'MOSKVA ZA SVE'!

Probuđena ruska inteligencija ustala protiv nacista

Da Rusija ima antifašistički osviještenu javnost, dokazao je nedjeljni skup na Puškinskome trgu u središtu Moskve. Nekoliko tisuća ljudi okupilo se civiliziranim prosvjedom odgovoriti na višetjedne neonacističke mitinge i pogrome po Moskvi

Neki kažu da bi bilo i više ljudi, da nedjeljno moskovsko podne nije bilo tako prohladno. Uz 'Hey, Jude' Beatlesa i domaće grupe poput Kino, koje od 80-ih ocrtavaju neku drugu Rusiju, okupljeni su afirmirali parole 'Rusija svima!' (kao kontra ultradesničarskim 'Rusija Rusima' i Moskva Moskovljanima') te 'Fašizam neće proći!' Za razliku od neonacističkih skupova na kojima su najveći udio činili maloljetnici i 20-godišnjaci, na Puškinskom trgu bili su predstavnici raznih generacija. Bilo je tu i uglednih predstavnika ruskog društva, koji se nisu skrivali iza medicinskih i nindža maski.

Skup je bio dugo čekani odgovor sloja ruskog društva koji se naziva 'inteligencijom' na val neonacističkih mitinga i napada na neslavenske manjine, koji od 11. prosinca potresaju Moskvu i okolicu, nakon što je u masovnoj tuči s Kavkažanima ubijen nogometni navijač.

Na trgu pod Puškinovim spomenikom skupilo se poznatih režisera (Pavel Lungin, Pavel Bardin, Valerij Todorovski...), slikara i glazbenika (Čulpan Hamatova, Vladimir Spivakov...), književnika i medijski istaknutih intelektualaca (Dmitrij Bikov, Viktor Šenderovič), TV voditelja (Tatjana Lazareva, Leonid Parfenov, Mihail Šac...) opozicijskih političara i aktivista (Vladimir Rižkov, Lev Ponomarjov...). Izvjestija javlja da skup nije poprimio boju nijedne partije, pa tako ni izvanparlamentarne oporbene koalicije koja obično protestira na Puškinskom trgu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još