AMNESTY INTERNATIONAL

Novi zakon o medijima ugrožava slobodu izražavanja u Mađarskoj

27.12.2010 u 13:09

Bionic
Reading

Nedavno usvojen Zakon o medijima, koji stupa na snagu 1. siječnja 2011. godine, u velikoj će mjeri ograničiti slobodu izražavanja u Mađarskoj, upozorava Amnesty International

Potezom koji je bez presedana unutar Europske unije, mađarski Zakon o medijima i slobodi tiska za sve medijske sadržaje - bilo da su oni elektronički, tiskani ili internetski, a mediji javni ili u privatnom vlasništvu - uvodi iste restrikcije. Pritom su novoosnovanom tijelu za nadzor medija dodijeljene široke ovlasti i moć nametanja sumnjivih standarda.

'Razmjer ograničavanja medijskih sadržaja, nedostatak jasnih smjernica za novinare i urednike te široke ovlasti novog regulatornog tijela velik su rizik za slobodu izražavanja u Mađarskoj', izjavio je John Dalhuisen, zamjenik direktora Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju.

Novoformirano regulatorno tijelo pod nazivom Nacionalna uprava za medije i komunikacije (NUMK) imat će mogućnost nametanja visokih kazni, u rasponu do 35.000 eura za tiskane te do 730.000 eura za elektroničke medije, za sadržaje koje bude smatralo protivnima 'javnom interesu', 'općem moralu' ili 'nacionalnom poretku'. Kazne se mogu izreći i za 'neuravnoteženo' izvještavanje.

Međutim, nijedan od spomenutih prekršaja nije jasno definiran zakonom te je njihovo tumačenje prepušteno NUMK-u, koji ima ovlasti čak i obustaviti rad novih medija.

Postoji i zabrinutost zbog upitne neovisnosti ovog tijela, čijih je pet članova odbora imenovala vladajuća stranka Fidesz, bez širih konzultacija ili ikakvog parlamentarnog nadzora.

Samo nekoliko sati nakon donošenja Zakona o medijima, ugledni je radijski novinar u jutarnjem programu na javnoj radijskoj postaji MR1 jednu minutu šutio u znak prosvjeda protiv novog zakona. On i njegov urednik naknadno su suspendirani.

'Mađarska će u siječnju 2011. preuzeti predsjedanje Europskom unijom, a ovaj je zakon u raskoraku s europskim i drugim međunarodnim standardima ljudskih prava. Postoji realna zabrinutost da će ovaj zakon dovesti do cenzure i autocenzure, stoga mađarske vlasti trebaju pružiti jamstva da će on biti izmijenjen te poduzeti korake kako bi se osiguralo puno poštivanje slobode izražavanja', naglasio je Dulhaisen.