OLIGARH-OPORBENJAK-'MUČENIK'

Mihail Hodorkovski ponovno proglašen krivim

27.12.2010 u 10:32

Bionic
Reading

Bivši ruski oligarh Mihail Hodorkovski i njegov bliski suradnik Platon Lebedev proglašeni su u ponedjeljak u Moskvi krivima za preotimanje tuđe imovine i za legalizaciju svoje rabote

Hodorkovskome i Lebedevu time je definitivno produžen boravak u zatvoru nakon drugog sudskog procesa koji je pokrenut nedugo prije isteka prve, osmogodišnje kazne koju već služe u Sibiru. Ovog puta prijeti im do 14 godina zatvora.

U vrijeme izricanja presude novinari su maknuti iz sudnice, a onemogućen je i izravni prijenos. Pred Hamovničeskim sudom uhićeno je 20-ak prosvjednika koji tvrde da je riječ o politički montiranom procesu.

Presuda se očekivala već tjednima, no objavljena je nakon katoličkog Božića, tik pred Novu godinu i pravoslavni Božić, kada javnost u Rusiji tradicionalno zalazi u višetjednu hibernaciju zbog godišnjih odmora. Ruski mediji pišu kako je riječ o manevru kojim se želi minimizirati mogući bijes građana.

Sve manje ljudi u Rusiji vjeruje da je pravni poredak temeljno načelo zbog kojeg Hodorkovski i Lebedev čame u istočnosibirskom zatvoru Kamenskoe. Premda je malo onih koji su spremni tvrditi da je bivši komsomolac i jedan od najpohlepnijih tajkuna u 90-ima nevin, upada u oči da mnogi oligarsi iz tog vremena danas normalno razvijaju svoje biznise, premda su im poslovi u 90-ima itekako sumnjivi. No Hodorkovski je početkom 21. stoljeća namjeravao ući u politiku te stao sponzorirati nekoliko parlamentarnih frakcija, a neki svjedoci tvrde da je između njega i Putina tada nastao golemi animozitet.

Medvedevljeva 'packa' Putinu

Usprkos tome što su njegova propala banka Menatep i naftna tvrtka Jukos bili ozloglašene pretvorbene aždaje 90-ih, Hodorkovski je početkom 21. stoljeća počeo zagovarati transparentno poslovanje i progresivnu, socijalno odgovornu politiku, te okupljati društveno angažirane liberale. Danas ga mnogi njegovi pobornici drže mučenikom, no za velik dio ruskih građana on je manipulator, prevarant i tranzicijski pljačkaš koji je u beskrupuloznoj borbi za vlast izgubio od Putina.

Doprinos tezama da je riječ o procesu kojim upravlja politika, a ne nezavisno sudstvo, dao je prije nekoliko dana sam Putin. Komentirajući još uvijek nedonesenu presudu koja se očekivala svakog dana, Putin je na državnoj televiziji svoje izlaganje počeo citirajući velikana sovjetske šansone Vladimira Visockog: 'Lopov mora ležati u zatvoru.' Obrazlažući sudski dokazane zločine u pozadini poslovnog imperija Hodorkovskoga, Putin je između ostalog podsjetio da šef Jukosove službe sigurnosti sjedi u zatvoru zbog niza ubojstava, među kojima je i atentat na gradonačelnika Neftejuganska Vladimira Petuhova

Zanimljivo, nekoliko dana nakon Putinove izjave reagirao je predsjednik Dmitrij Mededev izjavivši kako 'nijedan dužnosnik državnog aparata nema pravo komentirati taj, niti bilo koji pravosudni proces, prije objave presude'.