NE SAMO ZA ČUVANJE LOVE

Švicarska nova top destinacija za mafijaše

26.12.2010 u 12:36

Bionic
Reading

Švicarska je oduvijek bila ključna destinacija za talijanske mafijaške bossove za pranje novca ili skrivanje gotovine, ali nedavne istrage pokazuju da talijanski organizirani kriminal širi u toj zemlji svoje aktivnosti

Neke kriminalne grupe, posebno Ndrangheta iz južnog talijanske regije Calabrije, ulažu novac u različite poslove i nekretnine, kao i trgovinu oružjem i drogom kroz Švicarsku, što je izazvalo bojazan švicarskih vlasti. Želeći da zaustave mafiju u njenom pohodu na švicarsku ekonomiju federalna policija ove godine odlučila je da borba protiv talijanskog organiziranog kriminala bude njen prioritet.

'Ndrangheta je prioritet rada savezne policije ove godine', rekao je Stefan Kunfermann, glasnogovornik Ureda savezne policije /Fedpol/ France Pressu.

Dodao je da talijanska mafija sve više ulaže u građevinu, nekretnine i restorane, i to ne samo u Ticinu, kantonu na granici s Italijom, već i drugim kantonima.

'Švicarska se, također, koristi za trgovinu drogom u velikom obujmu i kao skrovište za mafijaše koje proganja policija', dodao je Kunfermann.

Podsjetio na slučaj trgovca drogom koji je donio više od 200 kilograma kokaina u Švicarsku i osuđen je na 10 godina zatvora.

'On je djelovao u okviru klana Ndranghetha. Tokom ljeta 2010. godine bilo je nekoliko slučajeva 'doseljavanja' članova ovog klana u Švicarsku', rekao je, dodajući da je jedan šef klana, koji je bio osuđen na 21 godinu zatvora u Calabriji, nekoliko godina živio je u Švicarskoj.

Drugi član ove mafijaške grupe izručen je Italiji iz Švicarske nakon što je osuđen na 11 godina zatvora zbog trgovine naoružanjem i eksplozivom, dodao je Kunferman.

U svom godišnjem izvještaju, Fedpol navodi da očekuje da će mafija prebaciti još svojih aktivnosti u Švicarsku jer su pod sve većim pritiskom u Italiji zbog odlučnosti tamošnjih vlasti.