ŠOKANTNA SNIMKA

Spasioci pustili alpinista da umre

19.02.2009 u 18:59

Bionic
Reading

Argentinska, ali i svjetska javnost ostale su zgranute šokantnom snimkom spašavanja ozlijeđenog talijanskog alpinista Federica Campaninija, stradalog na najvišem južnoameričkom vrhu Aconcagui visokom 6.962 metra

Sporna snimka pokazuje kako se 31-godišnji alpinist bori za svoj život dok ga spasioci podižu na noge te iz nekog razloga naguravaju. Pitanje je jesu li spasioci pustili da Campanini umre ili su se 'samo' na čudan način ponašali prema čovjeku kojemu je bila potrebna njihova pomoć.

Ako je suditi prema onome što se vidi na snimci, spasioci nisu ponijeli nikakvu opremu za spašavanje, pa ni nosila, kisik, toplinske pokrivače. Campanini, koji je proglašen mrtvim 8. siječnja, umro je zbog tekućine u plućima, pothlađenosti i dehidracije, a uz njega je smrtno stradala i njegova 38-godišnja talijanska kolegica Elena Senin.

Snimku, koja pokazuje neljudsko ponašanje spasioca, na internet je stavio otac poginulog Carlos Campanini, koji tvrdi da su spasioci odbili pomoći njegovu sinu. 'Otišli su na planinu pronaći dva mrtvaca, a pronašli su preživjelog s kojim nisu znali što napraviti', istaknuo je otac Campanini te dodao da podiže tužbu.

Na snimci se čuje razgovor spasioca koji donekle otkriva njihove namjere. 'Ne miče se. Pitao sam suca za dopuštenje (da ga napustimo)', rekao je jedan od spasioca u kameru, koristeći pritom španjolsku riječ jueza što znači 'sutkinja' i navodeći da će kroz 40-ak minuta Campanini biti mrtav.

Već u slijedećem kadru Campanini se pokušava podići iz snijega, no bezuspješno. 'To je to', čuje se kamerman koji se kasnije počinje i moliti za teško pothlađenog alpinista. 'Ustani, idiote', rekao je jedan od spasioca. 'Kreni, k vragu. Miči se, idiote', dodao je drugi.

Vidi se kako ga vuku deset metara i govore da ni oni sami ne mogu više te raspravljaju o podizanju šatora. Čuje se kako kamerman plače, a jedan od spasioca, posljednji put govoreći: 'Idiote, idemo', pokušava potaknuti Campaninija da ustane.

Na kraju snimke Campanini leži na snijegu i počinju se stvarati snježni zapusi po njegovu tijelu. Ne miče se, no ne može se sa sigurnošću ustvrditi je li živ ili ne, piše Jutarnji list.