OVLASTI DIKTATORA

Chavez uvodi strogu cenzuru na internetu

23.12.2010 u 14:19

Bionic
Reading

Predsjednik Venecuele Hugo Chavez, kojem su prošle subote u parlamentu na 18 mjeseci odobrene ovlasti diktatora, odlučio je da će na internetu biti zabranjenih sadržaja do kojih građani njegove zemlje neće moći doći

Chavez u prvom redu misli na sav sadržaj koji po njegovom mišljenju ‘promovira ili je apologija zlodjela’, ‘reklamira rat', 'unosi strah i nemir među građane', 'poziva na kršenje javnog reda', 'ignorira institucije vlasti koje su legitimno izabrane', 'dovodi do ubojstava' ili 'potiče na pobunu ili neposlušnost prema važećem pravnom sustavu'.

Dekretom se naređuje da pružatelji internetskih usluga 'uvedu mehanizme kontrole i zabrane' i da ih 'primijene bez odgode' onda kad to bude zatražila Nacionalna komisija za telekomunikacije.

Dekretom se određuje da su sve radijske i televizijske stanice 'u službi javnog interesa' i da će i nad njima moći biti uvedene restrikcije, iako se ne specificira koje.

'Ove mjere bitno sužavaju slobode, krše ustav, slobodu izražavanja i elementarna prava građana', kazao je Ismael García iz opozicijske stranke lijevog centra Možemo, koja je jedna od disidentskih grupa Chavezova socijalizma.

On je istaknuo da se socijalisti žurno pripremaju za novo doba, nakon saziva novoga parlamenta, 5. siječnja, kad će vladajući socijalisti u parlamentu izgubiti kvalificiranu većinu.

Upravo zbog mogućnosti gubitka vlasti, socijalisti su ovlastili Chaveza da vlada dekretima do idućih izbora, a to ne bi mogli učiniti nakon što bude sazvan novi parlament.