STROGO KONTROLIRANO

CIA osnovala WTF zbog WikiLeaksa

23.12.2010 u 12:27

Bionic
Reading

Nakon tisuće dokumenata o američkim oružanim snagama i State Departmentu koje je objavio WikiLeaks, CIA za sada može odahnuti: tajnovitost najveće špijunske američke organizacije gotovo da je i uzdrmano, ali to ne znači da CIA miruje

Nešto ih ipak smeta. Provala u bazu informacija, općenito govoreći, stvara lošu sliku i zato su tajne službe stvorile radnu grupu koja bi trebala, u prvome redu, analizirati učinak u angažmanu Juliana Assangea u objavljivanju informacija koje su delikatne za SAD.

CIA je zbog toga osnovala WikiLeaks Task Force; engleska je skraćenica WTF, pa su mediji već primijetili kako je to inače skraćenica za izraz 'What the Fuck' ('Koji ku...').

The Washington Post piše da je glavni cilj WTF-a vrednovati na koji je način WikiLeaks naštetio američkim državnim tijelima i vojsci, ali i predvidjeti potencijalne informatore, jer je jasno da se SAD nalazi i dalje pred opasnošću da budu objavljene mnoge tajne.

Glasnogovornik CIA-e, George Little, izjavio je The Washington Postu da direktor agencije traži od WTF-a da analizira hoće li dokumenti WikiLeaksa ugroziti djelovanje CIA-e u svijetu, odnosno jesu li ugrožene CIA-ine tajne operacije.

Prema Postu, WTF vodi Centar za protuobavještajnu aktivnost, ali ima predstavnike iz najmanje 24 odjela CIA-e.