REZOLUCIJA UN-A

Osuda egzekucije zbog seksualne orijentacije

22.12.2010 u 16:09

Bionic
Reading

Sjedinjene Države uspjele su u utorak pridobiti Ujedinjene narode da ponovno uvedu termin ubojstva zbog seksualne orijentacije, koji je izbrisan iz rezolucije kojom se osuđuju neopravdana pogubljenja

Zapadna izaslanstava bila su razočarana prošli mjesec kada je Odbor opće skupštine UN-a za ljudska prava zbog zahtjeva nekih arapskih i afričkih zemalja odlučio iz teksta rezolucije o izvansudskim, grupnim i proizvoljnim smaknućima izbaciti dio koji osuđuje egzekucije gayeva i lezbijki zbog seksualne orijentacije.

Ovakav potez Odbora također je razbjesnio aktiviste za ljudska prava i skupine koje lobiraju za gay prava. Philippe Bolopion iz Human Rights Watcha (HRW) kazao je tada da je to korak unatrag i vrlo razočaravajuće.

Opća skupština od 192 člana odobrila je američki amandman na rezoluciju da se ponovno uvede sintagma seksualne orijentacije; 93 glasa bila su za, 55 protiv i 27 suzdržanih. Promijenjena je rezolucija tada usvojena sa 122 glasa za, jedan protiv i 62 suzdržanih.

Nakon što je osigurano da će se nasilje nad gayevima vratiti u rezoluciju, Washington je poslao dvosmisleni signal na cjelokupnu izjavu, pridruživši se tako ostalim suzdržanim zemljama.

Jedina zemlja koja je glasala protiv rezolucije je Saudijska Arabija.

Predsjednik Barack Obama pozdravio je zemlje koje podržavaju amandman, rekao je u priopćenju tajnik Bijele kuće Robert Gibbs.

'Zaštita homoseksualaca i lezbijki od diskriminacije koju sponzorira država nije posebno pravo, to je ljudsko pravo', rekao je Gibbs, naglašavajući da je glasovanje u UN-u važan trenutak u borbi za ljudska i građanska prava.

Američki protivnici amandmana većinom su muslimanskog i afričkog porijekla.

Osim ubojstva na osnovu seksualne orijentacije, rezolucija određuje mnoge druge vrste nasilja - ubojstava iz rasnih, nacionalnih, etničkih, vjerskih ili jezičnih razloga i ubijanja izbjeglica, autohtonih naroda i drugih skupina.

Prije glasovanja, veleposlanik Zimbabvea pri UN-u Chitsaka Chipaziwa oštro je kritizirao izmjene i dopune i rekao da nije bilo potrebe da se izričito poziva na seksualnu orijentaciju.

'Nećemo je (rezoluciju) utrapiti nama', kazao je. 'Ne možemo je prihvatiti, pogotovo ako podrazumijeva prihvaćanje prakse kao što je bestijalnost, pedofilija i druge prakse mnogih društava koje se mogu naći u njihovim odvratnim sustavima vrijednosti.'

'Naše mišljenje je da ono što odrasli ljudi rade u svom privatnom životu, uz obostrani pristanak, ne treba odobravanje ili odbacivanje iz vlade, osim tamo gdje su takvi postupci zakonski propisani', rekao je Chitsaka.

Američka veleposlanica Susan Rice pozdravila je usvajanje izmijenjene rezolucije.

'Danas je Opća skupština Ujedinjenih naroda poslala jasnu poruku da se pravda i ljudska prava primjenjuju na sve pojedince, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju', rekla je u priopćenju.

Na njezine stavove reagirao je Boris Dittrich iz HRW-a. 'Rezultati glasovanja su nas oslobodili', kazao je u priopćenju.