IZBOR VISOKOG PREDSTAVNIKA

Nevažno je što misli Banja Luka

19.02.2009 u 14:52

Bionic
Reading

Novi visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu trebao bi biti imenovan najkasnije do 23. veljače, a gotovo je izvjesno kako će na tu dužnost biti postavljen britanski diplomat Emyr Jones Parry, prenose u četvrtak bosanskohercegovački mediji

Kako se očekuje, razgovori sa svim kandidatima za novoga visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH bit će obavljeni u Bruxellesu do kraja ovog tjedna, a nakon toga slijedit će konačna odluka o imenovanju.

Novi visoki predstavnik trebao bi biti predstavljen javnosti na sjednici Vijeća Europske unije za vanjske poslove.

"Dnevni avaz" navodi kako su izgledi da Britanac ponovo bude visoki predstavnik u BiH značajno porasli nakon što su mu uz Sjedinjene Države potporu dale i Francuska i Njemačka

Isti izvor navodi kako je Češka pokušala okupiti blok tzv. istočnih država koje bi poduprle kandidaturu Valentina Inzka, sadašnjeg austrijskog veleposlanika u Ljubljani, no u tome nije uspjela

Imenovanju Jonesa Parryja navodno nije pretjerano sklona Rusija, no nema naznaka kako bi Moskva mogla pokušati blokirati to imenovanje.

Najava kako će Jones Parry postati novi Visoki predstavnik u BiH već je izazvala nervozu u Banjoj Luci.

Vlada Republike Srpske u srijedu je objavila priopćenje u kojemu stoji kako je kandidat iz Velike Britanije za nju neprihvatljiv s obzirom na iskustvo što ga imaju s Paddyjem Ashdownom koji je ranije obnašao dužnost visokog predstavnika. Ashdown je bio poznat po tome da se nije ustručavao koristiti širokim ovlastima namećući pritom zakone i smjenjujući brojne izabrane dužnosnike, posebice one iz RS.

"U tom smislu, poučeni pristupom koji je u BiH imao bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown, vlada RS izražava snažno protivljenje mogućnosti da na mjesto visokog predstavnika ponovo bude imenovan kandidat iz Velike Britanije", stoji u priopćenju.

Vlada Milorada Dodika također je zaključila kako BiH zapravo uopće ne treba novog visokog predstavnika nego tek posebnog predstavnika Europske unije koji neće imati mogućnost intervenirati u domaće zakonodavstvo niti smjenjivati političare.

Ured visokog predstavnika u Sarajevu (OHR) koji trenutačno vodi Amerikanac Raffi Gregorian u četvrtak je reagirao izjavom u kojoj je navedeno kako je potpuno nevažno što o svemu misle u Banjoj Luci.

"Vlada RS nema nikakvih ovlasti utjecati na izbor visokog predstavnika", poručio je OHR.