PREGLED 2010. U SVIJETU

Još jedna godina katastrofa

23.12.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Recesija, nestabilnost, nesreće, poplave, potresi, islandski vulkan, čileanski rudari, ksenofobija i Wikileaks obilježili su godinu na izmaku u svijetu

Regija: Stabilizacija uz povijesne isprike i žaljenja

Vrelo je bilo i u regiji. Na dnevnom redu je bilo pomirenje. Počelo je s donošenjem rezolucije osudi zločina u Srebrenici u srbijanskom parlamentu i njome izrazio sućut i ispriku obiteljima žrtava, a nastavilo se isprikom Ive Josipovića Bošnjacima za zločin koje su počinile hrvatske snage u Ahmićima, a nastavilo se posjetom Borisa Tadića Vukovaru gdje je kleknuo pred spomenikom na Ovčari i uputio ispriku obiteljima žrtava u ime svoga naroda. Ispriku zbog zločina koje je počinila Armija BiH uputio je i Bakir Izetbegović. U BiH su održani na kojima su mjesta u predsjedništvu te zemlje ostvarili već spomenuti Izetbegović u ime Bošnjaka, Nebojša Radmanović u ime Srba i Željko Komšić u kontroverznom reizboru u ime Hrvata. Od zanimljivih događanja u regiji važno je spomenuti i smirivanje tenzija između Hrvatske i Slovenije potpisivanjem arbitražnog sporazuma o granici. Kamen spoticanja ostaje odnos između Srbije i Kosova, a novo ulje na vatru su donijele optužbe da je premijer Hashim Thaci tijekom sukoba 1999. organizirao trgovinu organima otetih Srba. Dobra je vijest nastavak puta prema punopravnom članstvu u EU Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Hrvatska je pri kraju svoga puta, Srbija je dobila avis, a Crna Gora dobila status kandidata, a Milo Đukanović odmah potom podnio ostavku.

Politički događaj koji je zatresao temelje američke, ali i svjetske diplomacije svakako je objava povjerljivih diplomatskih korespondencija na zviždačkoj internetskoj stranici Wikileaks. Šef Wikileaksa Julian Assange kontroverzna je osoba koju dvije žene optužuju za silovanje pa je zbog toga uhićen u Velikoj Britaniji na zahtjev švedskog tužiteljstva. On tvrdi da je u pitanju politički progon u kojem je švedsko tužiteljstvo marioneta u rukama američke diplomacije. A godina za najmoćniji državu na svijetu bila je sve samo ne laka.

Obamina obećanja na čekanju

Osim problema s Wikileaksom, SAD je pogodila i najveća ekološka katastrofa u povijesti nakon eksplozije na naftnoj platformi Deepwater Horizint u Meksičkom zaljevu u kojoj se poginulo 11 ljudi. Platforma se urušila, a nafta je počela istjecati u more. British Petroleum, vlasnik platforme i bušotine, istjecanje je uspio zaustaviti tek nakon nešto više od tri mjeseca. U vode Meksičkog zaljeva isteklo je po procjeni znanstvenika 780 milijuna litara nafte. Američki predsjednik Barack Obama teško je poražen na izborima za Senat i Kongres na sredini mandata i suočen sa sve većim razočaranjem Amerikanaca koji su od njega očekivali znatno više. Od velikih najava uspio je tek progurati reformu zdravstva kojom je besplatnu zdravstvenu skrb sada omogućio velikom broju siromašnih Amerikanaca.

Crne rupe: Iran i Afganistan

Na vanjskopolitičkom planu beskonačni ratovi u Iraku i Afganistanu se nastavljaju bez obzira na to što je Obama objavio kraj američke borbene misije u Iraku. U Afganistanu se savezničke suočavaju sa sve većim otporom talibana unatoč ogromnim nastojanjima da se taj otpor slomi. Takvu situaciju dobro koristi Iran koji i dalje nastavlja rad na nuklearnom programu. U veljači je Iran objavio da počinje obogaćivanje urana do razine od 20 posto, što je izazvalo jedinstvenu oštru osudu svjetskih sila. Ipak, posao im ne ide bez problema, jer je jedan od glavnih nuklearnih stručnjaka ubijen, a i nalaze se pod stalnom prijetnjom mogućeg izraelskog napada. Izraelska politika preventivnog udara kojom bi se mogao naći izložen i Iran svoje puno lice je pokazala u Dubaiju gdje su njihovi tajni agenti ubili jednoga od čelnika Hamas Mahmuda al-Mabhuha.

Opasna Sjeverna Koreja

U žarište svjetske politike ponovo je dospjela i nasljedna komunistička diktatura Sjeverna Koreja u kojoj je u tijeku duga predaja vlasti. Zbog delikatne unutarnje političke situacije, porasle su napetosti na granici dviju Koreja. Sjevernokorejska mornarica u ožujku je torpedirala i potopila južnokorejski brod Cheonan, poginulo je 46 mornara, a potom je vojnu vježbu južnog susjeda s Amerikancima okarakterizirala kao provokaciju. U znak odmazde je bombardirala otok Yoenpyeong, a u napadu je poginulo 11 osoba. Situacija je još uvijek napeta te će se ova kriza vjerojatno prenijeti i u iduću godinu. Pokrovitelje sjevernokorejskog režima Kineze, ove su godine morile druge brige. Zatočeni kineski prodemokratski aktivist Liu Xiaobo postao je laureatom ovogodišnje Nobelove nagrade za mir što je vladajuću garnituru u ovoj jednopartijskoj zemlji žestoko razljutilo.

Europa na udaru recesije, ksenofobije i vulkana

Događaj godine u Europi bila je erupcija islandskog vulkana koji je prizemljio cijeli kontinentalni sustav zračnog prometa i prokazao krhkost na kojoj je zasnovan. Eurozonu je i ove godine tresla kriza tj. njezine slabe karike poput Grčke i Irske. Velikim paketima financijske pomoći, samo Grčka je dobila zajam od 120 milijardi eura, omogućeno je tim zemljama da zadrže glavu iznad vode, ali uz teške restrikcije koje su na svojoj koži najviše osjetili obični građani. Nezadovoljni Grci zbog toga su štrajkali gotovo cijelu godinu, a prosvjedovalo se i u Francuskoj oko mirovinske reforme i Velikoj Britaniji poskupljenje školarina. Osim nezadovoljstva što bi im se radni vijek mogao produljiti za dvije godine Francusku je podijelila i odluka o zabrani nošenja marama koje prikrivaju lice u javnosti kao i odluka o deportaciji Roma koja naišla na mlaku osudu u Europi i svijetu.

Pogibija Kaczynskog, ruski požari i jačanje desnice na sjeveru Europe

U Britaniji se nakon 10 godina na vlast vratila konzervativna stranka, ali u koaliciji s liberalima što je prva koalicijska vlada poslije Drugog svjetskog rata. Poljska je tugovala. Predsjednik Lech Kaczynski kao i najviši zapovjednici poljske vojske i drugi državni dužnosnici poginuli u nesreći poljskog predsjedničkog zrakoplova pokraj Smolenska u Rusiji.

Vrijedno je spomenuti i to da je prvi put u povijesti švedske demokracije reizabrana vlada desnog centra koju vodi premijer Frederik Reinfeldt, kao i promjenu vlasti Ukrajini. Nakon dolaska na vlast proruski orijentiranog Viktora Janukoviča spriječene su nove plinske krize kakvima je Europa bila izložena prethodnih godina. Ukrajina pristala na 25 godina produljiti najam baze ruske crnomorske flote na Krimu. Zauzvrat je Rusija snizila cijenu plina za Ukrajinu. Tijekom ljeta Rusiju su poharali katastrofalni požari uslijed katastrofalnih vrućina. Moskva je  danima bila obavijena gustim dimom, a stopa smrtnosti udvostručila se.

Potresi, zaraze, nesreće

Velike katastrofe ove godine pogodile su i Haiti i Čile. U katastrofalnom potresu jakosti 7,0 stupnjeva po Richteru koji je pogodio Haiti poginulo je oko 200 tisuća ljudi, infrastruktura je u potpunosti uništena, a potom je preživjele pogodila i epidemija kolere. Nedugo nakon Haitija, i Čile je pogodio još jači 8,8 stupnjeva jaki potres, ali tako su navikli na moguće potrese pa je infrastruktura znatno otpornija, ali je ipak poginulo preko tisuću ljudi. U Čileu se odigrala i najveća drama sa sretnim završetkom. Cijeli je svijet  više od dva mjeseca pratio napore da se spase životi 33 rudara koji su ostali živi zakopani nakon nesreće u rudniku San Jose u pustinji Atacama. Priča je sretno okončana, a rudari su postali planetarne zvijezde.

Priča bez kraja: Papa i pedofilija

Ova je godina bila još jedna teška godina za Katoličku crkvu. Papa Benedikt XVI. u pastoralnom pismu bez presedana irskim rimokatolicima poručio da osjeća 'stid i žaljenje' zbog svećeničkog zlostavljanja djece u Irskoj i iskreno se ispričao žrtvama. Američki mediji objavili niz članaka u kojima se tadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Joseph Ratzinger, danas papa Benedikt XVI., optužuje da je znao za slučajeve pedofilije među svećenstvom i namjerno ih zataškao.

Nadajmo se da će u novoj godini biti barem nešto manje kriza, nestabilnosti, ratova i prirodnih katastrofa.