REAKCIJE NA ĐUKANOVIĆEVU OSTAVKU

'Veliki dan za Crnu Goru'

22.12.2010 u 12:31

Bionic
Reading

Nakon ostavke koju je u utorak podnio premijer Milo Đukanović, reakcije u Podgorici kreću se u srijedu od priznanja njegova doprinosa stabilnosti i razvoju Crne Gore do traženja novih izvanrednih parlamentarnih izbora, dok se u stranim reakcijama ističe Đukanovićeva uloga u razvoju demokratskih standarda i približavanju Europskoj uniji

Povjerenik EU-a za proširenje Štefan Fuele rekao je podgoričkim medijima da je crnogorski premijer u ostavci Milo Đukanović uspješno usmjeravao Crnu Goru ka Europskoj uniji (EU) i prije i poslije stjecanja njezine neovisnosti te doprinio postojanosti zemlje i njenu napretku na putu priključenja Uniji. Napominjući da se Europska komisija (EK) ne miješa u unutarnju politiku kandidatskih zemalja, Fuele je rekao da je Đukanović bio važan i pouzdan sugovornik EU-a u teškim vremenima.

'EK će surađivati i s novim premijerom i njegovom vladom kako bi podržala Crnu Goru da postigne preobražaje koji su nužni za sljedeći stupanj europske integracije', priopćeno je iz Fueleova ureda.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je da je premijer Milo Đukanović trajno doprinio miru, stabilnosti i razvoju zemlje.

'Izražavam poštovanje njegovu vrijednom i trajnom doprinosu miru, stabilnosti i razvoju Crne Gore, obnovi njezina državnog suvereniteta, stjecanju međunarodnog ugleda i značajnim integracijskim dostignućima', rekao je Vujanović, dodajući da je Đukanović zavrijedio visoko uvažavanje koje pripada političarima koji s pravom sebi ostavljaju otvorena vrata najviših državnih dužnosti.

'Odluka crnogorskog premijera Mile Đukanovića da podnese ostavku na tu funkciju je osobni čin koji ne bi trebalo komentirati', kazao je predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić

Čelnici oporbenih stranaka, Nove srpske demokratije (NOVA) i Pokreta za promjene (PZP), Andrija Mandić i Nebojša Medojević, nakon ostavke premijera Đukanovića, zatražili su od predsjednika Vujanovića raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora.

Komentirajući Đukanovićevu ostavku, Mandić je ocijenio da je riječ o 'velikom danu za Crnu Goru'. Đukanović je, ustvrdio je on, podnio ostavku 'pod pritiskom međunarodne zajednice, zbog veza s organiziranim kriminalom', čime je pala i vlada. Mandić je stoga zatražio od crnogorskog predsjednika raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora.

Na njegov zahtjev odmah je reagirala vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) ocijenivši da on nema utemeljenja ni u Ustavu ni u stvarnosti. Nema nijednog razloga, prema Ustavu Crne Gore, za sazivanje prijevremenih izbora, kazao je novinarima politički direktor DPS-a Predrag Sekulić

Predsjednik parlamenta Krivokapić također je objasnio da vlada pada u parlamentu, a ne na ovaj način te da je pravo mandatara da predloži svoj kabinet.

Komentirajući Đukanovićevu ostavku srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je da je bio u stalnom kontaktu s crnogorskim vodstvom te da je uvjeren da ostavka premijera Mile Đukanovića neće negativno utjecati na odnose Srbije i Crne Gore. Čelnik srbijanske Liberalno-demokratske stranke Čedomir Jovanović ocijenio je da je Đukanović imao veliku ulogu u europeizaciji Crne Gore, smirivanju situacije i uspostavljanju čvrste suradnje u regiji.