Svijet VATIKAN POJAŠNJAVA

Papa i dalje žestok protivnik kondoma kao kontracepcije

  • Autor: N.B.
  • 22.12.2010 13:52:47
  • 22.12.2010 11:30:53

Službeni Vatikan odlučio je pojasniti izjave pape Benedikta XVI koje su nedavno objavljene u knjizi 'Svjetlo svijeta', a koje se dotiču (ne)opravdanosti korištenja kondoma, barem iz Papine perspektive

Kongregacija za nauk vjere, vrhovno vatikansko tijelo za tumačenje katoličkih doktrina i teologije, kojemu je 16 godina na čelu bio upravo Joseph Ratzinger, aktualni papa, osjetila se pozvanom pojasniti njegove izjave o kondomima te još jednom ponoviti da se Katolička crkva i dalje protivi korištenju kondoma kao kontracepcijskog sredstva.

Naime, Papa je u knjizi 'Svjetlo svijeta' istaknuo da kondomi mogu smanjiti rizik od zaraze HIV-om, ali samo 'u određenim situacijama', kao što je seks s muškim prostitutkama.

Katolička crkva je zbog svog rigidnog stava prema kondomima, a naročito u subsaharskoj Africi, koja bilježi visoku stopu zaraze HIV-om, zaradila opravdane i oštre kritike sa svih strana svijeta.

No čini se da u Vatikanu nemaju namjeru odustati od svojih kontroverznih stavova o kondomima, što se lako iščitava i iz posljednje poruke odaslane iz Kongregacije za nauk vjere (institucije nekad poznate kao Sveta inkvizicija).

Naime, iz Kongregacije poručuju da je za Crkvu korištenje kondoma kao kontracepcijskog sredstva, dakle nešto što većina razvijenog svijeta smatra civilizacijskom dosegom, apsolutno neprihvatljivo.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još