IZGLASAVANJE POVJERENJA

Češka vlada 'preživjela'

22.12.2010 u 09:35

Bionic
Reading

Češka vlada desnog centra premijera Petra Nečasa u utorak je uspjela 'preživjeti' glasovanje o povjerenju, koje je predložila lijeva oporba, nakon prošlotjednog korupcijskog skandala u koje je umiješano ministarstvo zaštite okoliša

Od 193 zastupnika, koliko ih je bilo prisutno u parlamentu, protiv prijedloga o nepovjerenju je glasovalo 113 zastupnika, a 80 ih je glasovalo za. Da bi glasovanje uspjelo i rezultiralo padom vlade, trebalo je prikupiti najmanje 101 zastupnički glas.

Agencije prenose da je ovo prvi pokušaj svrgavanja kabineta uspostavljenog u srpnju koji čine tri češke stranke. Ranije u utorak članovi triju stranaka uspjeli su prevladati međusobne nesporazume i omogućiti nastavak rada vlade premijera Nečasa, priopćio je predsjednik države Vaclav Klaus nekoliko sati prije početka parlamentarnog glasovanja o povjerenju vladi.

Članovi vlade trebali bi pokušati smanjiti javni deficit i iskorijeniti korupciju. Čelnici Građanske demokratske stranke, najveće u vladajućoj koaliciji, te konzervativne stranke TOP09 i Stranke javnih poslova u utorak su prije glasovanja više od tri sata razgovarali s predsjednikom Klausom kako bi razriješili najozbiljniju krizu u vladi desnog centra nakon uvjerljive pobjede u svibnju, dobivene na obećanju da će smanjiti proračunski manjak i boriti se protiv korupcije.

Tri stranke vladajuće koalicije imaju 118 od 200 mjesta u češkom parlamentu, što je najveća većina neke vlade nakon razlaza sa Slovačkom 1993.