NAKON SASTANKA S PAHOROM

Inicijator referenduma o Hrvatskoj dao ostavku

19.02.2009 u 14:02

Bionic
Reading

Predsjednik izvanparlamentarne Stranke slovenskog naroda (SSN) Zdenko Vinkov-Vincenc dao je u četvrtak popodne ostavku na svoj položaj nakon razgovora s premijerom Borutom Pahorom, koji ga je pokušao uvjeriti da je raspisivanje referenduma o članstvu Hrvatske u NATO savezu nepotrebno. 'Očekujem danas kompromis s Pahorom kako bi se odustalo od prikupljanja potpisa za referendum o ulasku Hrvatske u NATO', izjavio je Zdenko Vinkov-Vincenc, predsjednik SSN-a, prije sastanka s premijerom Pahorom u Ljubljani

'Susret s premijerom bio je neuspješan', rekao je Vinkov-Vincenc nakon razgovora s premijerom za Slovensku televiziju, dodajući da zbog 'pritisaka i bolesti' daje ostavku na dužnost. Sve buduće izjave u ime stranke davat će član stranačkog predsjedništva Lovro Škrinjaričbudući da dosadašnji predsjednik stranke nije uvjeren da bi referendum doista štetio slovenskim interesima, kako to tvrdi Pahor.

Stajalište vlade o referendumu i hoće li on biti otkazan iznijet će na tiskovnoj konferenciji premijer Borut Pahor, a prema ranijim najavama o proceduri koja će se u vezi s referendumom možda pokrenuti, izjavu bi trebao dati i predsjednik parlamenta Pavel Gantar

Stranka slovenskog naroda objavila je u četvrtak da su njene internetske stranice u zadnja dva dana zabilježile više od šest tisuća posjeta, što je dvostruko više od broja glasova koje je dobila na lanjskim parlamentarnim izborima.

Zdenko Vinkov-Vicenc stranku je vodio nešto više od godinu dana, a iz stranke je isključio potpredsjednika stranke Vitomira Majca jer je on s predsjednikom vanjskopolitičkog odbora parlamenta Ivom Vajglom potpisao dogovor da se od referenduma odustaje.

Čelnik stranke, 54-godišnji strojarski tehničar iz Maribora, manje je poznat slovenskoj javnosti, no list navodi da se radi o sudioniku rata za osamostaljenje Slovenije i slovenskom domoljubu kojega je mariborsko javno tužiteljstvo 1974. optužilo za izazivanje nacionalne nesnošljivosti, ali je poslije odustalo od tužbe.

Tumačeći zašto ustraje na referendumu o ulasku Hrvatske u NATO, on je u razgovoru za Slovensku televiziju kasno sinoć naveo da se uvijek zauzimao da se u Sloveniji održi referendum o Hrvatskoj, ne samo o njezinu ulasku u NATO, nego i u EU, te da ne može prihvatiti da članicom organizacija u kojima je Slovenija punopravna članica postane država koja 'okupira slovenske teritorije'.

Na pitanje što bi mu premijer Borut Pahor mogao ponuditi da odustane od prikupljanja 40.000 potpisa za referendum, Vicenc je rekao da mu Pahor ne može ponuditi ništa i da ne voli popustljivu politiku te da od slovenskih političara cijeni jedino bivšeg predsjednika parlamenta Franca Bučara. Odustajanje od referenduma bilo bi ravno izdaji, ustvrdio je Vicenc, dodajući da odgovara samo slovenskom narodu. No čini se da je u međuvremenu ipak odlučio na popuštanje uvjetujući ga besmislenim i Hrvatskoj potpuno neprihvatljivim zahtjevima.

Tako ta mala stranka, unatoč nacionalnom konsenzusu da je referendum nepotreban i tome što je parlament, na ustrajanje više populističkih skupina, prihvatio izjavu o zaštiti slovenskih graničnih interesa tijekom hrvatskog ulaska u NATO, drži u šaci cijelu slovensku političku vrhušku, a spremna je na kompromis ako Hrvatska ukloni granični prijelaz Plovanija i nadzornu točku u Hotizi.

Mariborski list Večer objavio je da nacionalističke skupine koje se zauzimaju za uspostavu 'pravedne' granice s Hrvatskom podržava jedan od najbogatijih Slovenaca, predsjednik financijskog holdinga KD Group Matjaž Gantar i da je lani Zavodu 25. lipnja 1991. donirao 40.000 eura, no Gantar je odgovorio da financira i različite druge skupine i da to ne znači da podržava njihovu aktivnost.

Matjaž Gantar nije u rodu s predsjednikom slovenskog parlamenta Pavlom Gantarom, koji bi popodne, prema najavama, trebao objaviti rok do kojega bi inicijatori referenduma o ulasku Hrvatske u NATO mogli prikupljati potpise za referendum.