Svijet RUSKI KOMUNISTI

Karanfili za druga Staljina

Skupina ruskih komunista položila je u utorak više od 4000 crvenih karanfila na grob Josifa Visarionoviča Staljina, koji se nalazi podno kremaljskih zidina u Moskvi, i time obilježila 131. obljetnicu njegova rođenja

Za tu akciju nazvanu 'Karanfili za druga Staljina' prikupljeno je 80.000 rubalja (14.800 kuna eura), rekao je jedan od organizatora događanja, Igor Sergejev, a prenosi ruska agencija Interfax.

Čelnik Komunističke partije Genadij Zjuganov pozvao je Kremlj da odustane od 'destaljinizacije' Rusije. Zjuganov se posebice protivi bilo kakvu kažnjavanju veličanja staljinizma.

Staljinovo naslijeđe i danas je jedno od najprijepornijih pitanja u Rusiji. Premijer i predsjednik Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev osudili su njegovu nasilnu vladavinu. Za procesa destaljinizacije 1961. njegovo je tijelo iz Lenjinova mauzoleja premješteno u grobnicu ispred kremaljskih zidina, gdje su pokopani i drugi niži revolucionari.

Komunisti iz Sankt Peterburga pozvali su u utorak ruske vlasti da prenesu Staljinove posmrtne ostatke u Mauzolej na Crvenom trgu gdje bi se diktator trebao naći pored osnivača SSSR-a Vladimira Iljiča Lenjina.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još