AUSTRIJSKO DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO

'Sanader će teško na slobodu uz jamčevinu jer je bježao'

21.12.2010 u 14:43

Bionic
Reading

Potvrda prošlotjednih izjava austrijskih pravosudnih organa kako su šanse da Ivo Sanader uz jamčevinu bude pušten da se brani sa slobode stigla je i od glasnogovornika austrijskog Državnog tužiteljstva. Večernjem listu je izjavio da se onaj tko bježi uglavnom ne može braniti sa slobode

Glasnogovornik austrijskog Državnog tužiteljstva u Beču Gerhard Jarosch Večernjem listu je rekao da se 'vrlo rijetko događa da austrijski sud tijekom ekstradicijskog postupka nekoga pusti na slobodu, u zamjenu za jamčevinu'.

'Sudac kod donošenja odluke o jamčevini sustavno provjerava svaki detalj, kako bi otklonio i najmanju moguću opasnost da ta osoba tijekom postupka napustiti Austriju', dodao je Jarosch, ustvrdivši da je pri odluci, barem kako je sudska praksa pokazala, značajni čimbenik, između ostalih, je li uhićena osoba u istražnom ili ekstradicijskom pritvoru, piše Večernji list.

Naglasio je i da pritvor u Austriji određen zbog opasnosti od bijega može biti značajan za odbijanje ponuđene jamčevine u zamjenu za slobodu, bez obzira o kojoj se svoti radi.