OPRESIVAN ZAKON

Mađarska postrožila nadzor nad medijima

21.12.2010 u 14:06

Bionic
Reading

Mađarski parlament usvojio je u utorak zakon koji će omogućiti stroži vladin nadzor nad medijima

Nova Nacionalna agencija za medije i komunikacije (NMHH), u kojoj će vodeću ulogu imati ljudi bliski vladajućoj stranci Fidesz, nadzirat će proizvodnju vijesti u svim državnim medijima, a moći će izricati i visoke kazne privatnim medijima koji krše zakon.

Protiv donošenja tog zakona, u ponedjeljak je pred parlamentom prosvjedovalo gotovo 1.500 ljudi. Zakon je izglasan sa 256 glasova za i 87 protiv. Fidesz ima dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Kritičari zakona smatraju da je opresivan ističući da ne propisuje jasno što medijske kuće moraju činiti. OESS je ocijenio da zakon ozbiljno ograničava tiskane i internetske medije, što je protivno standardima te organizacije.

Osim regulatornih promjena, zakon predviđa spajanje proizvodnje vijesti državnih medija, televizijskih, radijskih i nacionalne novinske agencije MTI, koje će biti besplatne.

Mađarska vlada ističe da je zakon trebalo donijeti već odavno da se zastarjele propise uskladi s novim tehnologijama. Smatra da zakon poštuje slobodu tiska te da je u skladu sa zakonima u drugim članicama EU-a.