ODUZIMANJE IMOVINE

Prvi Hrvat naplatio odštetu od Vojske Srbije!

21.12.2010 u 13:24

Bionic
Reading

Prizivni sud u Beogradu donio je povijesnu presudu - Vojska Srbije mora Splićaninu Ivici Bačiću isplatiti odštetu za imovinu oduzetu u ratu 1991. godine. Imovinu mu je oduzela bivša JNA, a srbijanski portal Pressonline.rs javlja da su beogradski odvjetnici šokirani presudom

U izjavama za Pressonline.rs srpski odvjetnici ističu da su se njihovi sudovi trebali proglasiti nenadležnima za slučajeve oduzimanja imovine od bivše JNA.

Splićaninu Ivici Bačiću je 1991. godine u Kninu privremeno oduzet automobil, kao i radio u njemu, pod sumnjom da je dezerter i hrvatski špijun.

'Moj sused Mate Pilić bio je ranjen tokom bombardiranja i kao i svaki normalan čovek krenuo sam ga odvesti u bolnicu. Zalutao sam među tenkove JNA čiji su me pripadnici uhapsili i oduzeli vozilo. Kapetan Milorad Grubač izdao mi je potvrdu o privremeno oduzetim stvarima', rekao je Bačić novinarima Pressa.

Bačić je 2002. godine, čim su se uspostavili diplomatsko-konzularni odnosi između Srbije i Hrvatske, pokrenuo sudski postupak u Prvom opštinskom sudu u Beogradu protiv tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore.

Prvostupanjsku presudu u korist Bačića Prvi opštinski sud donio je 2004, ali je Direkcija za imovinsko-pravne poslove tadašnjeg Ministarstva odbrane SCG uložila žalbu. Ipak, 2008. godine sud je drugostupanjskom presudom opet bio na Bačićevoj strani, ali je opet uložena žalba.

Iznos odštete znat će se u veljači iduće godine, a prvostupanjski sud bio mu je dodijelio 22.000 eura.