VREMENSKE NEPRILIKE

Europa pod snijegom, Australiju pogodile poplave

20.12.2010 u 12:24

Bionic
Reading

U europskim gradovima promet je paraliziran zbog snijega, a stanovnici australske zapadne obale zbrajaju štetu nakon najgore poplave u posljednjih 50 godina, javljaju agencije

Snijeg od subote ometa rad većine zračnih luka u Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Zbog snijega koji u ponedjeljak ponovno pada na području Pariza, zatvoren je aerodrom Orly, a  piste u Roissyju, najvećoj francuskoj zračnoj luci sjeverno od Pariza, otvorene su i '100 posto operativne'.

Zbog vala hladnoće koji je poremetio zračni promet u Europi, u ponedjeljak ujutro otkazano je oko 300 letova iz zračne luke u Frankfurtu.

'Piste su otvorene i snijeg trenutačno ne pada', rekao je glasnogovornik najvećeg aerodroma u Njemačkoj, dodavši međutim kako se očekuje da će tijekom dana pasti do tri centimetra snijega.

Kaos u zračnom prometu vlada i u Velikoj Britaniji gdje su temperature neuobičajeno niske. Zračna luka Heathrow otvorena je, ali za ograničen broj letova.

Briselska zračna luka otvorena je, no letovi prema Londonu i Stockholmu su otkazani, a ostali letovi, uglavnom prema Njemačkoj, odgođeni su.

Osim zračnog, u Europi je poremećen i željeznički i cestovni promet pa se tako zbog snijega očekuju kašnjenja u željezničkom prometu.

Na sjeveru Francuske, vlakovi Eurostara koji voze prema Londonu, Belgiji i Nizozemskoj, voze smanjenom brzinom i kasne između 30 i 50 minuta.

Na cijelom pariškom području zabranjen je promet teretnih vozila, a autobusni je promet u prekidu.

S obzirom na poremećen željeznički promet prema Londonu, Parizu i Bruxellesu, glasnogovornik Eurostara u Velikoj Britaniji pozvao je putnike da ne kreću na put, ako to nije krajnje nužno.

Snijeg ponovno pada i na području Sjeverne Irske i jugozapadne Engleske.

Željeznički promet poremećen je i u Njemačkoj i u Belgiji.

Na području Bruxellesa cestovni promet nije znatnije poremećen, no na području Liegea i okolice autobusni je promet potpuno prekinut, a prema vremenskim prognozama očekuju se nove snježne padaline.

S druge strane, australsku zapadnu obalu pogodila je najgora poplava u posljednjih 50 godina. U sjevernoj regiji Gascoyne poplavljene su kuće i plantaže. Rijeka Gascoyne dosegla je visinu od 7,6 metara nakon što je tijekom vikenda pala količina kiše koja inače padne u godinu dana.