SVE JE KRIVO

Filipinske novčanice geografe i ornitologe

19.12.2010 u 17:50

Bionic
Reading

Zemljopisna karta Filipina prepuna pogrešaka te papagaj u bojama koje mu nisu svojstvene, prikazani na novoj filipinskoj novčanici od 500 pesosa, iznenadile su i nasmijale geografe i ornitologe, no financijske institucije nepreciznosti pripisuju umjetničkoj slobodi

Nova novčanica od 500 pesosa prikazuje plavovratog papagaja sa žutim kljunom i zelenim perjem na repu. Vrsta papagaja koja se smatra zaštitnim znakom Filipina zapravo ima crveni kljun te žuto perje na repu. Na istoj je novčanici i zemljopisna karta Filipina prepuna pogrešno smještenih lokacija, poput podzemne rijeke Puerto Princesa koja se nalazi na UNESCO-vu popisu zaštićene svjetske baštine.

'Dobro su nas nasmijali ovim papagajem', rekao je za France presse kartograf Jon Villasper, koji je istodobno i član Filipinske ornitološke udruge.'Usto su za 'samo' 400 km pogriješili u prikazu lokacije grebena Tubbataha, a otočje Batanes prema ovoj karti ne pripada Filipinima', dodao je.

Glasnogovornik Središnje filipinske banke Fe de la Cruz objasnio je kako je svjestan činjenice da na novčanici postoje greške, no zbog njezina oblika i veličine umjetnicima su, kako je objasnio, dopustili određenu umjetničku slobodu pri njezinu kreiranju.