Svijet TATA EUROPSKE VALUTE

Umro idejni tvorac eura, Tommaso Padoa Schioppa

Idejni tvorac zajedničke europske valute, bivši talijanski ministar gospodarstva Tommaso Padoa Schioppa umro je u subotu navečer u Rimu u 71. godini od srčanog udara

Schioppa, talijanski ministar gospodarstva i financija od 2006. do 2008. za vrijeme vlade Romana Prodija umro je iznenada dok je bio na večeri s prijateljima, rekao je za medije jedan od uzvanika na toj večeri.

Njegova iznenadna smrt potresla je talijansku poslovnu i političku elitu kojoj će ostati u sjećanju po gorljivu zalaganju za europski projekt i za zajedničku europsku valutu. Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet odao je počast Schioppi koji je od lipnja 1998. do svibnja 2005. bio član uprave ECB-a.

'Europska monetarna unija gubi mislioca, čovjeka akcije i vizionara koji je bio potpuno predan europskom jedinstvu', piše u priopćenju koje je Trichet objavio u ime te financijske ustanove sa sjedištem u Frankfurtu. 'Svi smo cijenili njegovo revno predanje, stručnost i iznimni doprinos osnutku i konsolidaciji ECB-a i eurosustava', dodao je, rekavši da žali zbog gubitka 'bliskog kolege i prijatelja'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još