WIKILEAKS I POLITIČKI ROKENROL

Berlusconi se prepao Bone Voxa

18.12.2010 u 15:28

Bionic
Reading

Iz straha da ne pobere jezikovu juhu od frontmana rock grupe U2, Berlusconi je za vrijeme predsjedanja summitom skupine G8 prošle godine lagao o pomoći afričkim zemljama, stoji u jednoj od objavljenih depeša američke diplomacije. Talijanski premijer se već jednom ranije ogriješio o irskog pjevača - nedopušteno je koristio Bonov lik i djelo u izbornoj kampanji 2006.

Još jedan sapuničasti paragraf tajne američke diplomacije objavljen na Wikileaksu kaže da je Berlusconi na summitu skupine G8 prošle godine u L'Aquilli lažno obećao nastavak finacijske pomoći afričkim zemljama u istom iznosu, a samo zato da izbjegne sramotu pred Bonom

Nesporazum na relaciji Berlusconi-Bono počeo je 2006. kada je talijanski premijer u izbornoj kampanji otisnuo letak na kojem ga irski pjevač navodno podupire. 'Bono je zahvalan zbog talijanskog angažmana u rješavanju problema afričkog siromaštva', stajalo je Berlusconijevoj brošuri koja je završila u milijunima poštanskih sandučića.

U2-ov frontman je izjavio da se osjeća iskorišteno, na što mu je talijanski premijer osobno obećao nastavak financijske pomoći u sklopu humanitarnog programa DATA (Debt AIDS Trade Africa) kojeg je Bono pokrenuo ne bi li rješio problem afričkog duga, trgovine i side.

Depešu o tome kako se Belusconi skriva pred Boninom kritikom sastavio je ekonomski savjetnik pri američkom veleposlanstvu u Rimu William Meara koji je bio u kontaktu s Fabriziom Navaom, pomoćnikom talijanske vlade za subsaharsku Afriku. Nava mu je rekao da će pomoć Crnom kontinentu biti u fokusu summita skupine G8 te da Berlusconi namjerava zadržati istu razinu financijske pomoći kao i proteklih godina.

Činjenice u 2009. su pak govorile suprotno i u vrijeme sastančenja u L'Aquilli Italija je već skresala budžet za Afriku za 238 milijuna eura

Usput budi rečeno, Bonova DATA se u 2008. udružila s kampanjom ONE i trenutačno se bave finacijskom pomoći zemljama Trećeg svijeta u prilagođavanju klimatskim promjenama.