DA SU DANAS IZBORI

Obama još uvijek poželjniji od bilo kojeg republikanca

17.12.2010 u 21:43

Bionic
Reading

Prema istraživanju koje su objavili mreža NBC i dnevnik The Wall Street Journal, američki predsjednik Barack Obama bi, unatoč padu popularnosti, i danas uvjerljivo pobijedio republikanske kandidate na predsjedničkim izborima

Najlakše, pokazuje ova anketa, Obama bi savladao bivšu guvernerku i kandidatkinju za potpredsjedničko mjesto na izborima 2008, a sadašnju glavnu zvijezdu konzervativnog pokreta The Tea Party, Sarah Palin, koja bi dobila 33 posto, dok bi Obami išlo oko 55 posto glasova.

Protiv bivšega pretendenta na kandidaturu republikanaca 2008, Mitta Romeyja, Obama bi vodio sa 47 naspram 40 posto glasova, dok bi njegova prednost prema sve više spominjanom mogućem kandidatu Johnu Thuneu bila 47 naspram 27 posto glasova.

U nekom općenitom ispitivanju, gdje se moli anketirane da mu suprotstave bilo kojeg aktera republikanske političke scene, Obama opet pobjeđuje sa 42 prema 39 posto glasova. Ovdje treba navesti da je rezultat dvojben jer je deset posto ispitanih neodlučno, s obzirom da bi njihova odluka ipak ovisila o imenu republikanskog kandidata ili kandidatkinje.

Analiza pokazuje i da se na parlamentarnim izborima u studenom nije toliko glasalo protiv Baracka Obame (on je ušavši u Bijelu kuću imao popularnost od preko 70 posto, a sada uživa podršku tek 45 posto građana), već protiv nekih njegovih politika (porezna, naprimjer). Osim toga, 41 posto ispitanih je smatralo važnim da republikanci dobiju kontrolu donjeg doma Kongresa, 27 posto to ne odobrava, a za 30 posto građana je to pitanje nevažno.