ZBOG MJERA ŠTEDNJE

Štrajk grčkih novinara

17.12.2010 u 15:55

Bionic
Reading

Nezadovoljni programom štednje koji je nametnula grčka vlada, novinari u toj zemlji počeli su u petak 48-satni štrajk koji je obuhvatio elektroničke i tiskane medije, a štrajku se priključila i grčka novinska agencija ANA

Televizijski kanali emitiraju već snimljene emisije, a radijske postaje samo glazbu, dok na kioscima nije u petak bilo svježih tiskovina.

Grčka novinska agencija ANA zadnju je vijest objavila u četvrtak navečer, a nakon nje samo obavijest o prekidu emitiranja svih servisa do nedjelje u 6 sati u jutro.

U četverosatnu štrajku u petak su bili i zaposlenici javnoga prijevoza, uključivo željeznicu.

Radnici u tramvajskoj mreži i mreži podzemne željeznice u Ateni obećali su da će nastaviti štrajkati idući tjedan.

Atena je provela gospodarske reforme u sklopu preuzetih obveza o smanjenju javne potrošnje u zamjenu za paket pomoći od 110 milijarda eura koji su osigurale Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond.

Socijalistička vlada snizila je mirovine i plaće, povisila poreze te produžila dobnu granicu za umirovljenje. Uvjeti su to koje se obvezala ispuniti u zamjenu za međunarodnu pomoć.

Ovaj tjedan parlament je prihvatio novi zakon kojim se još snizuju plaće, uvodi premještaj zaposlenika na druga radna mjesta te neke izmjene zakona o radu.