SMRTNA KAZNA

Američko pogubljenje sredstvom za eutanaziju životinja

17.12.2010 u 08:05

Bionic
Reading

Osuđenik na smrt John David Duty u četvrtak je pogubljen u američkoj saveznoj državi Oklahomi, uz upotrebu lijeka koji se obično koristi kod eutanaziranja životinja zbog nacionalne nestašice sodium thiopentala, lijeka koji se koristi kao sedativ prilikom pogubljenja smrtonosnom injekcijom u SAD-u

John David Duty je osuđen na smrt jer je uzicama cipela zadavio 22-godišnjeg Curtisa Wisea, zatvorenika s kojim je dijelio ćeliju, izdržavajući kaznu doživotnog zatvora zbog silovanja, pljačke i pokušaja ubojstva iz 1978.

Prije pogubljenja, 58-godišnji Duty se ispričao članovima obitelji Wisea i zamolio ih da mu oproste te zahvalio zbog potpore svojim rođacima i prijateljima, koji su također pratili izvršenje smrtne kazne, prenose američki mediji.

Dutyjevo pogubljenje bilo je posljednje u SAD-u u 2010. godini i prvo u kojem je korišten pentobarbital, u koktelu tri lijeka koji čine smrtonosnu injekciju.

Sodium thiopental je barbiturat brzog djelovanja koji izaziva nesvjesticu. Dutyjevi odvjetnici su tražili odgodu pogubljenja, tvrdeći da je pentobarbital, koji se u istu svrhu koristi kod eutanazije životinja, opasan i nesiguran, no nadležni sudac je odobrio upotrebu zamjenskog lijeka.

Prema izvješćima s pogubljenja, Duty je nakon ubrizgavanja sedativa rekao: 'Hvala ti, Bože!'

Po protokolu za pogubljenje koji je na snazi u Oklahomi, nakon sedativa se osuđeniku ubrizgava vekuronium bromid, koji izaziva paralizu i zaustavlja disanje, a potom potasium klorid, koji zaustavlja rad srca.