Svijet THACI OPOVRGAVA OPTUŽBE

'Izvješće je skandalozno i lažno'

Dosadašnji kosovski premijer Hashim Thaci opovrgnuo je u četvrtak izvješće izvjestitelja Vijeća Europe Dicka Martyja koje ga povezuje s trgovinom organima na Kosovu najavivši da će poduzeti sva politička i pravna sredstva kako bi se došlo do istine i zatraživši pokretanje međunarodne i domaće istrage

Thaci je na tiskovnoj konferenciji izvješće nazvao 'skandaloznim i punim laži' te je pozvao izvjestitelja Martya da dade činjenične dokaze za svoje navode ako ih ima.

Ustvrdio je kako je izvješće u kojem se navodi da on stoji na čelu organizacije slične mafiji koja se bavila krijumčarenjem oružja, droge i ljudskih organa pokušaj da se našteti ugledu Kosova te da ono ocrnjuje ne samo njega nego i bivšu Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK) kao i samo Kosovo i njegove građane.

Po riječima Thacija, navodi iz izvješća već su nekoliko puta bili predmetom istrage više pravosudnih tijela, od UNMIK-a preko EULEX-a do Haškog tribunala i te istrage nisu pronašle nikakve osnove za takve optužbe. On je dodao kako se radi o pokušaju izjednačavanja agresora i žrtve.

Dosadašnji kosovski premijer i nekadašnji visoki dužnosnik bivše Oslobodilačke vojske Kosova kazao je da su kosovske institucije spremne pružiti svu dokumentaciju i argumentaciju koja se od njih bude tražila.

U odboru Parlamentarne skupštine Vijeća Europe za ljudska prava i zakonodavstvo u četvrtak je prihvaćen nacrt izvješća Dicka Martyja u kojem se dosadašnji kosovski premijer Hashim Thaci optužuje da je vodio skupinu nalik na mafiju odgovornu za krijumčarenje oružja, droge i ljudskih organa, te ga se izravno povezuje s trgovinom organima otetih Srba i nealbanaca 1999. godine na Kosovu.

U odluci, koju u četvrtak navečer prenose prištinski mediji, a koja je jednoglasno prihvaćena u Parizu i zasniva se na Martyjevom izvješću, odbor navodi da postoji 'niz konkretnih i konvergentnih naznaka' koje potvrđuju da su kosovski Srbi i Albanci držani kao zatvorenici na tajnim mjestima pod nadzorom vojske kosovskih Albanaca u sjevernoj Albaniji i da su zatvorenici bili tretirani na nehuman i degradirajući način prije nego što su označeni kao 'nestali'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još