Svijet PAPIRI STATE DEPARTMENTA

WikiLeaks: Fidel Castro bio je na rubu smrti

  • Autor: D. Pilsel
  • 16.12.2010 17:25:03
  • 16.12.2010 16:00:20

Prema pisanju španjolskog dnevnika El País, jednog od listova koji raspolaže direktnim uvidom u dokumente State Departmenta putem WikiLeaksa, kubanski je lider Fidel Castro prije četiri godine bio na rubu smrti, kada mu je u zrakoplovu puklo crijevo, što je dovelo do velikog gubitka krvi

Castro je 26. srpnja 2006. letio između Holguina i Havane, koji su udaljeni 734 km, bez pratnje liječnika, tako da je zrakoplov hitno prizemljen kako bi vođa revolucije bio odveden na operaciju u najbližu bolnicu, gdje mu je jedva spašen život.

Tako piše u tajnim izvještajima američkog ureda u Havani, koji su poslani u Washington.

Otada su američke tajne službe i diplomacija pokušavale u stopu pratiti stanje Castra koji je imao nekoliko operacija na debelom crijevu, sve dok stanje nije sanirao španjolski kirurg José Luis García Sabrido.

Američki diplomati tako javljaju (14. ožujka 2007) da je Castro na izmaku snaga i da bi se te godine, odnosno vrlo brzo, trebalo očekivati da umre.

Castro je diktirao kirurzima kako da se ponašaju, sve dok mu iskusni španjolski kirurg nije objasnio da će ga sve to koštati života.

Američka je diplomacija bila zabrinuta i zbog toga što je u doba najveće krize, 18. lipnja 2007, umrla supruga Raúla Castra (Vilma Spin), mlađeg Fidelovog brata, koji je tada, kažu američki izvori, pao u tešku depresiju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još