SOLIDARNOST NA DJELU

Njemački dnevnici ustali u obranu WikiLeaksa

16.12.2010 u 13:56

Bionic
Reading

Nekoliko njemačkih dnevnih listova objavilo je u četvrtak poziv za obranu medijske slobode udruge WikiLeaks koja se proslavila objavljivanjem tajnih dokumenata i postala žrtvom 'progona', ocjenjuju dnevnici

'Mi, inicijatori i potpisnici ovog apela, zahtijevamo obustavu progona WikiLeaksa', pišu njemački dnevnici Frankfurter Rundschau, Tageszeitung, Berliner Zeitung i tjednik Der Freitag, listovi bliski ljevici. Potpisnici pozivaju sve države i sva poduzeća te građane da se usprotive toj kampanji protiv građanskih prava, protiv slobode mišljenja i prava na informacije.

Također osuđuju politički i ekonomski pritisak na WikiLeaks, jer su Sjedinjene Američke Države proglasile 'teroristima' čelne ljude te udruge, a velike kartičarske kuće, kao što su MasterCard i PayPal, prekinule su uplate u korist udruge koja se financira donacijama.

WikiLeaks je počeo objavljivati 250.000 bilježaka što su ih sastavili američki diplomati u svijetu, čime je razbjesnio SAD i druge zemlje, a utemeljitelj udruge Julian Assange, uhićen u Velikoj Britaniji pod sumnjom da je počinio silovanje, tvrdi da je žrtva urote.

'Legitimno je osporavati objave WikiLeaksa. No mi odbacujemo svaki oblik javne ili privatne cenzure', napisali su potpisnici i podsjetili da je 'sloboda objave jedan od stupova demokratskog društva. To ne vrijedi samo za klasične medije' (...), već i za internet, 'novi oblik za objavu informacija. On mora uživati jednak stupanj zaštite'.