BOMBAŠI SAMOUBOJICE

39 mrtvih i 100 ranjenih na vjerskoj proslavi u Iranu

16.12.2010 u 11:58

Bionic
Reading

U samoubilačkom terorističkim atentatu, u kojem je poginuo jedan od dvoje napadača, 39 je osoba ubijeno, a stotinjak teško ranjeno tijekom šijitskog vjerskog blagdana u iranskoj luci Chabahar, javlja iranska agencija IRNA

I to opet u napetostima prožetoj pokrajini Sistan-Baluchistan i opet tijekom proslave Ašure, glavnog blagdana u šijitskom kalendaru. Prema izjavi guvernera te pokrajine, Alija Batenija, a koju prenosi agencija France Presse, napadači su uočeni prije eksplozije, a jednog je ranila policija. Drugi je uspio aktivirati svoj prsluk pun eksploziva.

Napad, za koji je odgovornost preuzela sunitska skupina Jundallah u videoporuci arapskoj televiziji Al Arabiya, daje nove argumente iranskim vlastima za optuživanje Zapada.

'Prema našem iskustvu, smatramo da su tajne službe SAD-a i Velike Britanije iza ovoga atentata', kazao je utjecajni konzervativni zastupnik Alaeddin Boruyerdi, koji predsjedava odborom za vanjske poslove iranskog parlamenta i često prenosi stavove najviših instanci iranskih vlasti. Ali je pokrajina Sistan-Baluchistan već deset godina poprište atentata skupine Jundallah (koja doslovno znači Božji vojnici), a koju Iran i SAD već dulje smatraju terorističkom organizacijom. U prethodnim atentatima u lipnju ove godine, ubijeno je 27 osoba.

Jučerašnji se napad dogodio izvan džamije imama Huseina, gdje se veliki broj vjernika okupio, kako bi proslavili mučeništvo tog unuka proroka Muhameda (VII. stoljeće). U Iranu, gdje je šijizam službena religija, na tisuće se ljudi okuplja na takvim svečanostima (sličnima Velikom tjednu u kršćanstvu). To je razlog što je među žrtvama bio i velik broj žena i djece.

Luka Chabahar ima oko stotinu tisuća stanovnika i važna je točka za trgovinu na jugoistoku Irana. Većinu stanovnika čine pripadnici naroda Baluchis, sunitske manjine u Iranu, koja se smatra diskriminiranima od šijita.

Jundallah se često poziva na diskriminatorsku politiku Teherana prema Baluchisima te odbijaju službene tvrdnje da su ogranak Al Kaide. U jednom intervjuu u listopadu 2008. tadašnji lider Abdolmalek Rigi kaže kako odbijaju politiku i metode Al Kaide i kako samo žele živjeti u državi ljudskih prava i ravnopravnosti. Iranski režim tereti Jundallah za smrt 193 osoba od 2003. godine.

Rigi je smaknut ovoga ljeta u akciji koju je Teheran pripisao vlastitim snagama sigurnosti, ali koju su navodno izveli pakistanski komandosi.