SLUČAJ WIKILEAKS

SAD želi optužiti Assangea – za bilo što

16.12.2010 u 11:06

Bionic
Reading

Amerika nastavlja autoritarne pritiske na Wikileaks: tužitelji smišljaju način kako Juliana Assangea optužiti za zavjeru

Iako je australijski državljanin, američki savezni tužitelji i dalje pokušavaju smisliti kako da po američkim zakonima optuže Juliana Assangea za - bilo što čega se mogu sjetiti. Najnovija je ideja detaljno istražiti u kakvom su odnosu bili Assange i vojnik Bradley Manning, za kojeg se sumnja da je Wikilekasu dostavio sve tajne dokumente te je li Assange možda prije same akcije objašnjavao kako kopirati fileove ili što treba spržiti, pa bi onda postao sudionik u kriminalnom činu.

Ovaj novi nategnuti pokušaj nastavlja se na prvotno iščitavanje Zakona o špijunaži iz 1917. godine, koji je nastao u vrijeme kada ljudi nisu sanjali o postojanju interneta te jednako zastarjeli Zakon o kompjutorskim prevarama iz 1986. Problem je u tome što se ti zakoni odnose na hakere, a Assange je čovjek koji je od drugih dobivene informacije objavio te ga štiti američki ustav i sloboda govora. To nije zaustavilo ministra pravosuđa Erica Holdera da izjavi kako je svojim istražiteljima dao široke ovlasti u lovu na Juliana Assangea odbijajući preciznije objasniti na što misli.

Ako američka vlada uspije posložiti slučaj u kojem Assangea optuži kao suučesnika Bradleyja Manninga, izbjeći će i neugodna pitanja o tome zašto ne tuži tradicionalne medije poput The New York Timesa, koji je prvi u Americi objavljivao materijal Wikileaksa. Istražitelji smatraju da će odgovore na pitanja o Assangeovoj direktnoj umiješanosti u krađu diplomatskih depeša naći pregledajući Manningove razgovore na chatu. Također, cilj je sada osuditi Wikileaks kako bi se postavio primjer za bilo kojeg budućeg internetskog revolucionara koji bi imao odlučnosti zamjeriti se najmoćnijoj sili svijeta.

Amerikanci se nadaju da će moći uvjeriti vojnika Manninga da svjedoči protiv Juliana Assangea, iako Manning i dalje odbija surađivati s istragom dok ga drže u samici u vojnom zatvoru. Ipak, Wikileaks je ozbiljno shvatio ovu nategnutu pravosudnu igru američkih vlasti te preciznije formulirao neke smjernice u vezi toga od koga i kakav materijal prima za moguće objavljivanje. Tko zna, možda će FBI i u tome vidjeti zavjeru.