ODOBRENA JAMČEVINA

Assange na slobodi!

16.12.2010 u 09:33

Bionic
Reading

Nakon što je tjedan dana proveo u londonskom zatvoru zbog optužbi za silovanje dviju žena, osnivaču Wikileaksa, Julianu Assangeu, sudac je danas odobrio jamčevinu, te se uskoro očekuje njegov izlazak na slobodu

Tom 39-godišnjem Australcu odobrena je jamčevina od 240.000 funti ranije ovog tjedna.

Ali on je ostao u zatvoru u Wandsworthu nakon što su švedski tužitelji uložili žalbu zbog jamčevine.

Assange se bori protiv izručenja Švedskoj, gdje ga dvije žene optužuju za silovanje, što on demantira.

Jamčevinu mu je odobrio Howard Riddle, sudac Okružnog suda u ponedjeljak, a postupak izručenja bi trebao početi 11. siječnja iduće godine.

Međutim, švedski sudbena vlast uložila je žalbu protiv odluke o jamčevini.

Guardian prenosi da švedski tužitelji tvrde da 'uopće nisu razmatrali jamčevinu', i da je Velika Britanija ta koja se suprotstavlja toj odluci.

No javno tužiteljstvo odbilo je komentirati ove navode. Sve što su izjavili bilo je da su 'opći stav i opseg dogovora apsolutno jasni'.

O žalbi će odlučivati sudac, koji je prošlog tjedna potvrdio jamčevinu za Shriena Dewanija, čija je supruga bila ubijena na medenom mjesecu, nakon žalbe južnoafričkih vlasti.

Julianu Assangeu sudac je ipak odobrio jamčevinu.

Presuda je donesena prije 13:00h , ali se pretpostavlja će da papirologija potrajati i nekoliko sati dok Assangea ne puste na slobodu.

Assangeu je jamčevina odobrena ranije ovaj tjedan, ali tužitelji je uložio žalbu na tu odluku, pa je Assange morao ostati u zatvoru do novog saslušanja.