AUSTRIJSKI MEDIJI

Policija provjerava inozemne račune 14 članova Sanaderove obitelji!

16.12.2010 u 10:38

Bionic
Reading

U austrijskim medijima se navodi da policija provjerava račune 14 članova šire obitelji bivšeg premijera Ive Sanadera, i to sve od Austrije, preko Lihtenštajna i Švicarske pa do SAD-a. Barem jedan od zamrznutih računa nalazi se u neimenovanoj austrijskoj banci, a nikoga ne bi čudilo da je to Hypo

Austrijski mediji danas redom izvještavaju o tajnim računima bivšeg premijera Ive Sanadera koje je zamrznuo Interpol. Istovremeno Sanadera vide kao važnog svjedoka u aferi Hypo.

Ivo Sanader top je tema u austrijskim medijima od uhićenja prošli petak. Danas se show nastavlja objavom hoće li pristati na izručenje, a kao uvod u glavnu priču većina austrijskih novina danas je objavila vijest o njegovim tajnim računima.

Na njima se nalazi 1,2 milijuna eura, pa se postavlja pitanje kako je moguće da je Sanader sakupio taj novac s premijerskom plaćom. Da stvar bude još sumnjivija, jedan je račun na ime Sanaderova pokojnog oca, koji je cijeloga života bio običan radnik, pa je ipak uspio uštedjeti stotine tisuća eura.

U medijima se navodi i da policija provjerava račune još 14 članova šire obitelji bivšeg premijera, i to sve od Austrije, preko Lihtenštajna i Švicarske pa do SAD-a. Barem jedan od zamrznutih računa nalazi se u neimenovanoj austrijskoj banci, a nikoga ne bi čudilo da je to Hypo.

Nevolje bivšeg premijera ne prestaju time što mu pravosudni organi zamrzavaju svu javno poznatu, ali i tajnu imovinu. Sanadera u Austriji gledaju i kao svjedoka u vezi afere Hypo, nacionalne bankarske traume na koju je tamošnja vlada potrošila stotine milijuna eura.

Zbog toga je istražno povjerenstvo koruškog parlamenta odlučilo ispitati Sanadera dok sjedi u istražnom zatvoru u Salzburgu i čeka izručenje domovini, a kao mogući datum spominje se 22. prosinca.