Svijet NAČETA DEMOKRACIJA U SAD-U

Studentima 'savjetuju' da ne čitaju Wikileaks

U Americi se nastavlja borba vlasti protiv Wikileaksa na sve moguće načine. Nakon što su državnim službenicima zabranili čitanje objavljenih depeša, sada se na sveučilištima upozoravaju i studenti da to ne smiju činiti ukoliko se nadaju karijeri u državnoj službi! Vojska je pak preko svojih računala onemogućila pristup Wikileaks, kao i medijima poput New York Timesa i Spiegela, koji su prvi objavili kontroverzne američke dokumente

Jedna od konstantnih odluka svih autoritarnih režima jest da žele da njihovi podanici što manje znaju te da ono što znaju bude određeno i odobreno od vrhova vlasti. Američka demokracija, koja nominalno počiva na slobodi govora, ovih dana se ispostavlja kao zabrinjavajuće slična mnogim diktatorskim režimima, s obzirom na reakcije vlasti na priču oko Wikileaks. Naime, administracija Baracka Obame prvo je službeno zabranila svim službenicima da posjećuju Wikileaks, uz napomenu da bi to moglo naštetiti napretku u karijeri. Cenzura je onda nastavljena pritiscima na tvrtke poput Mastercarda. Vise i Paypala, koje su odlučile onemogućiti doniranje novca ekipi Juliana Assangea, što je izazvalo velike proteste u javnosti te naročito na internetu.

Dva najnovija primjera cenzure pokazuju da su Amerikanci izgubili kompas kad je riječ o Wikileaksu te da sustavno suzbijanje informacija koje svjetskoj javnosti nude ovi internetski zviždači ugrožava temelje američke demokracije. Prvo su prije nekoliko dana studenti magistarskih studija na uglednom vašingtonskom Sveučilištu Georgetown dobili uznemiravajući e-mail. 'Iako su mnogi od nas izvanredno zainteresirani za sagu oko Wikileaksa, moramo vas upozoriti da se suzdržite od direktnog čitanja dokumenata koji se nude na njihovoj stranici', stoji u upozorenju sveučilišne službe. Studenti se, naime, suočavaju s realnom mugoćnošću da ne prođu sigurnosne provjere za praktikantska i radna mjesta u službama američke vlade, i to jedino zato što su se usudili posjetiti Wikileaks na internetu.

Studentima se također ne preporučuje da stavljaju linkove na dokumente s Wikileaksa na svoje profile na Facebooku ili Twitteru jer se isti također promatraju kad je riječ o vladinim sigurnosnim provjerama. Slična upozorenja kao i studenti Georgetowna dobili su i postdiplomci na Columbiji, kao i na pravnom fakultetu bostonskog univerziteta. Američko ministarstvo vanjskih poslova se odmah ogradilo od tih upozorenja, objašnjavajući da ništa nisu naredili privatnim osobama, nego samo onima koji su u državnoj službi. Naravno, nije bilo komentara oko toga hoće li današnje posjećivanje Wikileaksa sutra nekoga koštati karijere.

Korak dalje otišlo je vojno zrakoplovstvo, koje je preko svojih kompjutera onemogućilo pristup stranici Wikileaksa, ali i medijima koji su prvi prenijeli američke depeše. Ukoliko neki vojnik preko službenih računala poželi posjetiti web New York Timesa, Guardiana, El Paisa ili Der Spiegela, dočekat će ga poruka da je pristup zabranjen te da se 'korištenje interneta nadzire i bilježi'. Ovakva orvelovska odluka se odnosi na oko 25 internetskih stranica, za koje američko zrakoplovstvo procjenjuje da nude tajne materijale. Objašnjenje koje je ponuđeno javnosti glasi: zrakoplovstvo redovito zabranjuje pristup stranicama koje smatra neodgovarajućima, a sada je to i Wikileaks.

The New York Times je u službenoj izjavi osudio ovakav stav te naglasio da je tužno ne dopustiti vojnicima da se informiraju o stvarima o kojima trenutno cijeli svijet priča.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još